• Orange the World in 2019.
• Orange the World in 2019. Foto: Karin van de Kar

Gebouwen in regio kleuren oranje

regio • In meer dan 100 landen komen vrouwen gedurende zestien dagen in actie om te protesteren tegen geweld tegen vrouwen. 

De actie start op 25 november: de Internationale Dag voor Geweld tegen Vrouwen. En loopt tot 10 december 2022: de Internationale Mensenrechtendag. 

Oranje gekleurd

Bijzondere gebouwen ('landmarks) worden oranje belicht. Net als in 2021 ligt de nadruk op preventie en het betrekken van mannen en jongens bij het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met geweld. 

In Nederland is dit percentage zelfs hoger. "Het is daarom belangrijk dat door middel van de campagne ‘Orange the World’ aandacht wordt gevraagd voor dit grote probleem", zeggen de Soroptimisten in een persbericht. 

Groter 

De 'Orange the World'-campagne wordt steeds groter in Nederland, met meer gemeenten, provincies, bedrijven, maatschappelijke organisaties, sportclubs en andere organisaties die activiteiten organiseren. Sinds april 2022 is er een onafhankelijke regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag en seksueel geweld benoemd te weten Mariëtte Hamer. Het is een belangrijke ontwikkeling die uit deze jaarlijkse actie is voortgekomen.

Naast Culemborg, Tiel en Buren wordt dit jaar ook gemeente West Betuwe uitgenodigd mee te doen aan de campagne Orange the World. 

Programma 

Het programma voor de regio ziet er als volgt uit: 

Vrijdag 25 november 17:00 uur - Start van de campagne door het verlichten van gebouwen in Culemborg (het NS station), de waterpoort in Tiel, de molen in Buren, e.a. gebouwen. Speciale OTW vlaggen zullen wapperen op gebouwen in de regio. In de Rivierenland bibliotheken in Culemborg, Geldermalsen, Tiel worden speciale hoeken ingericht met boeken gewijd aan het thema ‘stop geweld tegen vrouwen'. 

Vrijdag 2 december 20.15 uur - De Fransche school Culemborg presenteert is samenwerking met soroptimisten West Betuwe een prachtig programma van twee korte films gericht op bewustwording en een dansfilm van choreograaf Annemijn Rijk. Annemijn zal bovendien een lezing geven over haar artistieke werkwijze en ervaring rondom de thematiek. Aansluitend is er een borrel en de gelegenheid om na te praten. 

Donderdag 8 december 20.30 uur - Agnietenhof Tiel draait in samenwerking met bibliotheek Rivierenland en soroptimisten West Betuwe de film Call Jane Call Jane, een op ware gebeurtenissen geïnspireerd drama dat zich meer dan vijftig jaar geleden afspeelt, maar door de recente uitspraak van het Hooggerechtshof in Amerika nauwelijks actueler kan zijn.

Vrijdag 9 december 10.00-12.00 uur - De vertelvoorstelling 'Wie is er bang voor de boze wolf' door Pauline Seebregts in het Toon Hermanshuis in Tiel. De molenaar in Buren doneert weer meel en daar worden heerlijke actie-koekjes van gebakken. De maatschappijdocenten van middelbare scholen zijn aangeschreven om een speciaal ontwikkeld lesprogramma Stop geweld (met filmpjes, stellingen, info en handleiding) met hun leerlingen te doorlopen. 

• Zaterdag 10 december - Op de dag van Universele Verklaring van de Rechten van de Mens wordt Orange the World en het bibliotheek-project afgesloten, gevolgd door een schrijfactie van Amnesty International in onder andere de bibliotheek Tiel in het cultuurgebouw Zinder. De schrijfactie duurt van 12.00 tot 16.00 uur.

Meer info

Meer informatie via contactpersonen zijn Gerry van der Donk - van Andel (gvanandel47@kpnmail.nl) en Rianne van den Boomen (Rvdboomen@gmail.com).

Of kijk op de website

q www.orangetheworld.nl