• Het is de tweede keer dat het orkest op concours gaat onder leiding van Arjan Gaasbeek.
• Het is de tweede keer dat het orkest op concours gaat onder leiding van Arjan Gaasbeek. Foto: Aangeleverd

Pieter Aafjes naar concours Zutphen

culemborg • Het is de tweede keer dat het orkest op concours gaat onder leiding van Arjan Gaasbeek, de eerste keer was in 2017 in Enschede, waar een eerste prijs met lof in de 1e divisie werd gehaald. 

Er is de afgelopen maanden flink gerepeteerd aan de twee te beoordelen werken Rapsodia Hernandiana uit het ballet Imaginario para Miguel Hernandez van de Spaanse componist Santiago Quinto Serna en Capriccio van de Nederlandse componist Christiaan Janssen. Deze stukken met een hoge moeilijkheidsgraad vanwege de vele wisselende maatsoorten van deze hedendaagse componisten duren allebei ongeveer 25 minuten. 

Inmiddels zijn de twee werken al twee keer uitgevoerd, de eerste keer na het repetitieweekend in oktober in ’t Stay Okay hotel in Egmont Binnen. Daar ging de hele vereniging intern. Drie dagen lang heeft het hele orkest daar in groepen maar ook gezamenlijk intensief gerepeteerd. Met als afsluiting het eerste try out concert in de sporthal in Akersloot samen met de 1e divisie Fanfare Emergo, die dit concert organiseerde. 

Het tweede try out concert was zondag 13 november in Theater de Schalm in Veldhoven. Dit concert werd georganiseerd door het 1e divisie orkest Sub Umbra, dat ook onder leiding van Arjan Gaasbeek staat. De maestro had het druk deze middag, want voor de pauze trad Pieter Aafjes op met het volledige concours programma, dus inclusief het inspeelwerk de pasodoble “Las Arenas”. 

Na de pauze Sub Umbra met een uitvoering van de volledig drie kwartier durende symfonie van Johan de Meij “The Lord of the Rings”. De muziek werd uitgebeeld door zandkunstenaar Colette Dedyn. Twee keer een staande ovatie voor en na de pauze van een uitverkochte Schalm waren de beloning voor de beide orkesten en hun dirigent Arjan Gaasbeek. 

Complimenten

Musici en dirigent van Pieter Aafjes mochten deze middag al veel complimenten in ontvangst nemen uit het publiek, waaronder ook Culemborgers die naar Veldhoven waren afgereisd. 

Zaterdag 26 november worden orkest en dirigent beoordeeld op Intonatie, klankvorming, klankbalans, techniek, articulatie, ritmiek, samenspel, dynamiek, nuancering en muzikale uitvoering. Hiervoor kunnen honderd punten gehaald worden. Pieter Aafjes is de laatste vereniging van de zeven verenigingen en zal rond 16.45 uur optreden. 

Vanaf 1928 komt Pieter Aafjes uit in de hoogste afdeling, tegenwoordig de eerste divisie. Bij tachtig punten of meer hebben de orkesten een eerste prijs, vanaf negentig punten een eerste prijs met lof. Ook nu zijn de verwachtingen weer hoog gespannen. Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor supporters die willen gaan kijken en luisteren in Zutphen, te bestellen via de Hanzehof.