GGD-advies: stook geen hout

regio • De GGD komt met het advies om geen hout te stoken en daarmee de gezondheid van de mensen te sparen

"Houtrook is slecht voor de longen en hart en bloedvaten. Dit geldt voor iedereen. Op dagen dat er in een buurt meer houtrook is, zijn mensen kortademiger. Mensen met een longziekte, zoals astma of COPD, zijn gevoeliger. Ze gebruiken op dagen met meer houtrook meer medicijnen. Ook vinden veel mensen de rook stinken."
De stank leidt volgens de GGD tot stress en soms zelfs tot burenruzies. "Ongeveer een op de vijf mensen heeft last van stank door houtkachels of open haarden." In houtrook zit fijnstof, PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en benzeen. "Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid. Houtrook zorgt gemiddeld over het land voor ongeveer een kwart van het fijnstof in de lucht. Het verkeer, de veehouderij en bedrijven zorgen ook voor luchtvervuiling."
Tips om te besparen op het gasverbruik en andere manieren om het huis te verwarmen, zijn te vinden op www.milieucentraal.nl. Kijk voor tips om dit met de buren te bespreken op www.ggdleefomgeving.nl (zoekterm: houtrook).