• Secretaris Bernard Welschen (links) en initiatiefneemster Jeannette Dhondt (rechts).
• Secretaris Bernard Welschen (links) en initiatiefneemster Jeannette Dhondt (rechts). Foto: Fleur van Eeuwijk

Het ontwikkelen van een woongemeenschap vraagt energie en tijd

Algemeen

CULEMBORG • Ouder worden in een duurzame, sociale en veilige omgeving. Dit staat centraal bij Vereniging Gemeenschappelijk Wonen Culemborg (GWCulemborg). Deze vereniging bestaat uit moderne senioren die een toekomstbestendige woonomgeving willen realiseren. Helaas ervaren ze in de ontwikkeling en bouw hiervan onvoldoende medewerking vanuit de gemeente.

GWCulemborg
Jeannette Dhondt (69) uit Culemborg heeft bijna drie jaar geleden het initiatief voor GWCulemborg genomen. “Voorheen had ik nog nooit nagedacht over hoe ik in de toekomst zou willen wonen. Tot de gemeente besloot dat de wijk Voorkoop – waar ik woon – binnen een aantal jaar van het gas af zou moeten.” Jeannette realiseert zich op dat moment dat ze niet alleen in haar te grote eengezinswoning wil blijven wonen door de vele investeringen die gedaan moeten worden. “Daarom wilde ik me inschrijven bij een al bestaande woongemeenschap in Culemborg. Men wilde echter verjongen en ik werd te oud bevonden.” Jeannette besluit zelf een vereniging op te richten. “Onze doelgroep is de doorstromer vanaf ongeveer 55 jaar die graag in Culemborg wil blijven wonen. Hierbij streven we naar een diversiteit in leeftijdssamenstelling.”

De woningen
In Culemborg zullen de woningen gebouwd worden. “De stad is toegankelijk met het Openbaar Vervoer en we willen dat de bewoners gemakkelijk gebruik kunnen maken van voorzieningen.” Het plan is om 14 tot 30 woningen van 60 tot 100 vierkante meter te realiseren. Maar dit hangt af van het stuk grond dat beschikbaar is en hoe duur dit is. “Het kan allemaal wel groter maar betaalbaarheid is belangrijk. Ook huurders zijn welkom, daarvoor hebben we wel een partner nodig die ons hierbij helpt.”

Om de woningen toekomstbestendig te maken, zijn ze gelijkvloers. Afhankelijk van de ruimte zal er tot twee lagen gebouwd worden. “Daarbij willen we een gezamenlijk hof, centrale woonkeuken, buitenterras en een fietsenschuur. Vanaf 24 woningen kunnen we zelfs een wasruimte en multi-inzetbare logeerkamer creëren.”

Duurzaam
Er wordt geïnvesteerd in zonne-energie en met de keuze van bouwmaterialen zal er rekening gehouden worden met het milieu. Regenwater zal worden opgevangen en hergebruikt. Ook wordt over deelmobiliteit nagedacht. “Zo zijn de woningen toekomstbestendig, betaalbaar én duurzaam”, vertelt Bernard Welschen (72), secretaris van de Vereniging.

Perspectief nodig
Ondanks dat er pasgeleden een woonbehoefteonderzoek in Culemborg is gedaan, wordt er te weinig ondernomen. “Uit dit onderzoek is gebleken dat er een grote behoefte is aan woningen voor starters en senioren. De gemeente luistert naar ons, staat achter onze ideeën en daar stopt het.” De vereniging hoopt dat de gemeente Culemborg snel met een locatie komt waar gebouwd kan worden. “De woningen worden ook in het belang van de gemeente gebouwd. Zodat zij in de toekomst minder naar een groep mensen om hoeft te kijken die in deze woningen langer zelfstandig en veilig wonen.”

“Het ontwikkelen van een woongemeenschap vraagt energie en tijd. Dat is niet erg maar het geringe perspectief valt ons zwaar. Perspectief hebben we nodig om het vol te kunnen houden en enthousiast te blijven”, vertelt Jeannette.

Informatieochtend
Op 26 november is er een informatieochtend van 10:30 uur tot 12:00 uur in het Bolderhuis. “Alle inwoners uit Culemborg die tot de doelgroep behoren zijn welkom. Hier geven wij uitleg over ons project.” Wil jij je aanmelden of meer informatie over dit initiatief? Mail dan naar info@gwculemborg.nl. Ook zijn ze te vinden op Facebook: Gemeenschappelijk Wonen Culemborg. Daarnaast hopen de leden dat jíj wat van jezelf laat horen.
“Ken of weet je een locatie die bebouwd of verbouwd kan worden? Laat het dan vooral weten!”

Fleur van Eeuwijk