• Koffieprut, kalk, water en schilletjes van de koffieboon.
• Koffieprut, kalk, water en schilletjes van de koffieboon. Foto: Aangeleverd

Camiel kweekt oesterzwammen uit mengsel met koffieprut.

Algemeen

CULEMBORG • Camiel Heunks kweekt oesterzwammen op koffieprut van Culemborgse horecagelegenheden. Hij startte daarvoor in een houten containergebouw aan de Parallelweg het hobbybedrijf C-zwam. 

Naast zijn werk als bioloog had hij zin in een leuk project of experiment. Geïnspireerd door de mannen van Rotterzwam – die oesterzwammen kweken in het voormalig Rotterdamse Tropicana – wilde hij zelf ook in Culemborg aan de slag.

Rondje koffiedik
“Na mijn werk fiets ik vaak nog even een rondje langs Culemborgse horeca om koffiedik op te halen. Ze kennen mij inmiddels wel. Ik ben ‘de meneer van de koffieprut’, of ‘de meneer van de oesterzwammen’ geworden. Ze leveren een witte emmer koffiedik bij mij in en krijgen daar weer een lege voor terug. Op vrijdagmiddag ga ik dan aan de slag in mijn werkplaats. Ik meng de koffieprut met kalk, water, schilletjes van de koffieboon en broed en stop het mengsel in een plastic zat. Daar prik in gaatjes in en dan hang ik het aan een vleeshaak in de klimaatkamer.”

De werkplaats van Camiel bestaat uit drie ruimten. De werkplaats, een klimaatkamer die een ondergrondse zomer nabootst (20 graden en donker) voor de eerste groei en een tweede klimaatkamer die een bovengrondse herfst nabootst (kouder, vochtig en een beetje licht). Dat zijn de ideale omstandigheden voor de goede schimmels om zich te ontwikkelen.Camiel wil het proces nog verder perfectioneren: “Hoe komt het dat de ene zak het goed doet en de andere iets minder? Hoe zorg ik ervoor dat de juiste schimmels altijd winnen? Dat zijn vragen waar ik mee bezig ben. En ook vind ik het belangrijk om m’n energieverbruik naar beneden te krijgen. Want nu heb ik wel een mooi circulair product, maar als het niet energiezuinig is, is het nog steeds niet duurzaam.”

Het toekomstbeeld van Camiel is geen grootschalige productie, maar meer een verbreding van activiteiten. “Ik heb bijvoorbeeld een kit laten maken waarmee je thuis ook oesterzwammen kunt opkweken op je eigen koffiedik. En daar heb je geen klimaatkamers voor nodig. Het lijkt me ook leuk om in de werkplaats in de toekomst workshops te geven.” De oesterzwammen van C-zwam zijn te krijgen op zaterdag op de streekmarkt op de Varkensmarkt. De growkits zijn in Culemborg te koop bij Bijbio (‘Naturijn’), De Familiefabriek en Stadsboerderij Caetshage. Of bestel rechtstreeks à 15,- Euro via info@c-zwam.nl.

Anne Riemke Prins