• Vlinder- en libellenspecialist Kars Veling.
• Vlinder- en libellenspecialist Kars Veling. Foto: Aangeleverd

Lezing Kars Veling over vlinders en ons klimaat in Gelderlandfabriek

Algemeen

CULEMBORG • Een thuiswedstrijd voor ecoloog Kars Veling als hij op 27 november te gast is bij Preek & Pint op ’t Pleintje in de Gelderlandfabriek in Culemborg. In zijn lezing haakt hij in op de actuele discussies over natuur en milieu.

Klimaat en milieu staan volop in de belangstelling, mede door de wereldwijde klimaatconferentie in het Egyptische Sharm el Sheik. Logisch dat de maandelijkse lezing in de Gelderlandfabriek daar op aansluit met een bijdrage van Kars Veling. 

Al decennia is hij verbonden aan de Natuur- en Vogelwacht Culemborg en beroepshalve is hij sinds 1987 werkzaam bij de Vlinderstichting. Veling is aanspreekpunt voor de pers en begeleidt veel projecten die tot doel hebben de vlinder– en libellenstand te beschermen.

Successen
Door aantasting van de kwaliteit van water, lucht en bodem staat de natuur in ons land onder druk. De Vlinderstichting geeft onder andere advies over landschapsbeheer en is zo in staat gebleken successen te boeken in het behoud van het aantal soorten vlinders in ons land. In de discussie over de effecten van stikstofuitstoot kan vanuit de Vlinderstichting ook een bijdrage worden verwacht.

De vlinderpopulatie is door de gevolgen van de stikstofuitstoot flink afgenomen en in diversiteit verminderd. Op die manier hebben vlinders een signaalfunctie ten aanzien van de kwaliteit van onze leefomgeving.

Gedichten
In zijn lezing gaat Kars Veling in op actuele discussies over natuur en milieu. Hij doet dat steeds vanuit zijn passie voor en kennis van vlinders en libellen. De lezing wordt gelardeerd met gedichten over de natuur door oud-stadsdichter van Culemborg Marco Houtschild.

Aanvang 16.00 uur, kaarten à 12 euro (drankje inbegrepen) via www.degelderlandfabriek.nl.