• De parkeerplek bij Het Jach, met op de achtergrond de molen.
• De parkeerplek bij Het Jach, met op de achtergrond de molen. Foto: aangeleverd

Vragen over fietsveilige inrichting Het Jach

Algemeen

CULEMBORG • De fracties van GroenLinks en Culemborg van Nu hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college over veilige en toekomstbestendige mobiliteit in de binnenstad. 

Directe aanleiding is de aanstaande aanpassing van Het Jach waar een aantal parkeerplaatsen gaan verdwijnen voor de gewenste vergroening, en waarbij de Fietsersbond eerder waarschuwde voor de fietsveiligheid doordat auto’s hier haaks blijven parkeren.

Op dit moment dragen de zogeheten ‘molenstenen’ op Het Jach eraan bij dat fietsers meer afstand houden tot de parkeervlakken. Raadsleden Tim de Kroon (GroenLinks) en Willijan Walhout (Culemborg van Nu) vragen aan het college of er in het nieuwe ontwerp van Het Jach een andere veilige oplossing wordt bedacht. Bijvoorbeeld door belijning op het wegdek, het inrichten als een fietsstraat met de ‘auto te gast’ of door verschillende (kleur)materialen aan te brengen.

De twee raadsleden vragen ook aan het college om de komende jaren de parkeerbezetting op Het Jach, Het Hof en Palumbus te monitoren. Om op basis van bezetting gerichte aanpassingen te kunnen doen.

Tot slot zien De Kroon en Walhout kans om autodelen en fietsen meer te stimuleren in de binnenstad met het Mobiliteitsfonds dat het bestaande Parkeercompensatiefonds komend jaar moet gaan vervangen. En ze vragen naar manieren waarop Culemborg zich voorbereidt op een passende laadinfrastructuur voor elektrische auto’s die direct opgeladen kunnen worden via (collectieve) zonnedaken.