Afbeelding
Foto: aangeleverd

Partij voor de Dieren opent meldpunt vuurwerk Culemborg

Algemeen

CULEMBORG • De Partij voor de Dieren heeft een online meldpunt gelanceerd waar mensen vuurwerkoverlast kunnen melden.  Via meldpuntculemborg.nl kunnen inwoners melding doen van harde knallen, onveilige situaties en te vroeg afgestoken vuurwerk. De partij wil de resultaten van het meldpunt gebruiken om de urgentie van een vuurwerkverbod nogmaals onder de aandacht te krijgen. 

Volgens raadslid Myra van der Velde kan een vuurwerkverbod niet snel genoeg komen: “Helaas komt er dit jaar in Culemborg nog geen vuurwerkverbod, terwijl er al vele gemeentes zijn die wél deze keuze maken. Het harde geknal in de weken richting de jaarwisseling zorgt ervoor dat mensen zich onveilig voelen op straat en in hun eigen buurt. Dieren raken in paniek en er zijn veel voorbeelden van dieren die gewond raken door het onverantwoord afsteken van legaal en illegaal vuurwerk. Het is ook gewoon afval dat zeer giftig is voor dieren, natuur en milieu. Alle schade, overlast en vervuiling kosten de samenleving bovendien veel geld.”

Volgens de partij veroorzaakt het afsteken van vuurwerk stress bij mensen en dieren en zorgt het voor vervuiling door giftige stoffen. ,,Elk jaar lopen honderden mensen letsel op, meestal door legaal vuurwerk. In Culemborg blijven we hopeloos achter, ondanks het feit dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking voor een verbod op vuurwerk voor particulieren is”, zegt Van der Velde.

De partij is van plan om de resultaten van het meldpunt met de burgemeester te overleggen.