Afbeelding
Foto: aangeleverd

Lek en Linge Culemborg houdt infoavond over gymnasium en vrijeschoolleerroute

Algemeen

CULEMBORG • Basisschoolleerlingen en hun ouders met interesse in gymnasium of vrijeschoolleerroute kunnen 30 november bij Lek en Linge in Culemborg samen naar een informatieavond. Aanvang is om 19.30 uur.

O.R.S. Lek en Linge, met vier locaties in Culemborg en twee bij vestiging de Lingeborgh in Geldermalsen, heeft een ruim aanbod aan opleidingen. Op 30 november worden er twee uitgelicht, het (tweetalig) gymnasium en de vrijeschoolleerroute.

Samen meemaken
“Het is een gedeelde ervaring voor aanstaande brugklassers en hun ouders”, vertelt docent klassieke talen Dick van de Vrie. “Ze kunnen samen meemaken wat gymnasium inhoudt. Zo maken ze via workshops kennis met Grieks en Latijn en ontdekken dat het niet alleen om de talen gaat, maar ook om cultuur. Veel wat je om je heen ziet is ooit bedacht door de Grieken en Romeinen.”

Disney
Dat Wouter van der Laan (17) uit Geldermalsen voor het gymnasium koos, was voor hem niet direct vanzelfsprekend. “Mijn juf op de basisschool vond het wel iets voor mij”, zegt Wouter die in zijn examenjaar zit en hoopt in Leiden biometrische wetenschappen te gaan studeren. “Zelf dacht ik bij ‘gymnasium’ aan iets dat ver van me af stond. Toch is het logisch dat ik het heb gekozen. De oudheid fascineerde me al van jongs af. De Disney-versie van Hercules, waarin alle mythen voorkomen, was mijn favoriete film. En ik houd van puzzelen, wat bij Grieks en Latijn van pas komt.”

Sterren kijken

De vrijeschoolleerroute (vsl) wordt sinds enkele jaren aangeboden en heeft mag rekenen op veel belangstelling. Coördinator Anselma Remmers legt uit: “We bieden veel structuur, het woordje ‘vrij’ betekent dus niet dat iedereen doet waar hij zin in heeft. Het is belangrijk dat leerlingen leren vrij en zelfstandig te denken. Kenmerkend is het leren met hoofd, hart en handen. We beginnen met iets wat direct aanspreekt. Bij geschiedenis een spannend verhaal, bij schei-of natuurkunde een bijzondere proef of bij sterrenkunde - als huiswerk - het kijken naar de sterren.”

Acteur
De Culemborgse Ewine Kersloot (13) gaat elke dag met plezier naar school. “Het is precies zoals ik het had verwacht’’, vertelt de tweedejaars vsl-leerling. “Ik zat op een gewone basisschool en ben bij drie scholen gaan kijken. De creativiteit en de vier seizoensfeesten op de vsl zijn heel leuk. Later wil ik graag acteur worden. Op school doe ik mee aan het kersttoneelstuk. Dat hoort bij de flexlessen die je kunt kiezen als je een extra uitdaging zoekt.’’

De infoavond voor gymnasium en vrijeschoolleerroute op 30 november duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Aanmelden via www.lekenlinge.nl.