• Initiatiefneemsters van het Sinterklaasfeest: Liza Heerlijn, Jaleesa Suitela en Chantal van der Tuijn.
• Initiatiefneemsters van het Sinterklaasfeest: Liza Heerlijn, Jaleesa Suitela en Chantal van der Tuijn. Foto: aangeleverd

Toch nog een groot Sinterklaasfeest

CULEMBORG • Zondagmiddag kwamen zo'n honderd jonge dansertjes naar de gymzaal van Lek en Linge voor een generale repetitie. Goedkeurend gadegeslagen door burgemeester Van Grootheest en door Sinterklaas zelf. Twee van zijn roetveeg-Pieten dansten vrolijk mee met de kinderen. 

De kinderen komen volgende week zondag vanaf 12:00 in actie op de Markt bij het stadhuis. Daarna is er nog een optreden bij voetbalvereniging Focus'07 in de wijk Parijsch. De dansers en de andere Culemborgse kinderen hopen Sinterklaas en zijn dans-roetveegpieten te kunnen verrassen.

Sinterklaascomité 

Donderdag zag het er eventjes somber uit voor de kinderen. Het Culemborgse Sinterklaascomité besloot alle Sinterklaas-activiteiten voor dit jaar te annuleren. De burgemeester had woensdag in een overleg met het comité aangegeven vooral het veiligheidsaspect zwaar te laten meewegen bij het verlenen van een vergunning. Er zouden volgens hem ook zwart geschminkte Zwarte Pieten worden ingezet bij de feestelijkheden, wat mogelijk extra risico's met zich mee zou brengen. Daardoor zou er immers extra politie-inzet en handhaving nodig zijn.

Maar zo stelde het Sinterklaascomité in een verklaring: "Een transitie van Zwarte Piet naar roetveeg piet zonder kroeshaar is geen stap die je zo maar even kunt nemen in een team van ruim veertig enthousiaste mensen die zich de afgelopen jaren (als Zwarte Piet, dus anoniem) heeft ingezet voor dit geweldige kinderfeest." 

Er werd door veel Culemborgers zeer boos gereageerd op het besluit tot afgelasting van het Sinterklaasfeest. 

Schouders eronder

Jaleesa Suitela van Studio Urban en Chantal van der Tuijn en Liza Heerlijn van balletstudio Chantal namen donderdag het kloeke besluit om het feest dan maar zelf te gaan organiseren. Ze waren immers samen met het Sinterklaascomité al volop bezig geweest met de voorbereidingen. Ook de dansleerlingen hadden al diverse keren gerepeteerd. Jaleesa: "We hebben onze schouders eronder gezet omdat we vinden dat het feest voor de kinderen sowieso door moet gaan. Het voordeel is dat wij al heel korte lijntjes hebben met de basisscholen in Culemborg." 

Ondanks de korte voorbereidingstijd zijn de initiatiefneemsters optimistisch over het welslagen.  Liza: "We zetten alles op alles om er een mooi feest van te maken. Er zitten overigens best nog wel wat haken en ogen aan de organisatie, bijvoorbeeld de veiligheid, de vergunning en niet te vergeten de financiën."

Aan de kinderen zal het in elk geval niet liggen. Er komen in totaal honderd dans-leerlingen in actie. Chantal: "Het is een mix van alle leeftijden. Ze staan te popelen om volgende week hun danskunsten te laten zien." “We gaan voor positiviteit", zegt Jaleesa. 

Het laatste nieuws over het Sinterklaasfeest kan worden gevolgd via de Facebookpagina en Instagram @megasinterklaasfeestculemborg.

Dick Aanen