Rotonde groter knelpunt dan ovonde

CULEMBORG • In Culemborg wordt veel geklaagd over de vermaledijde ovonde. Uit een verkeersanalyse van de gemeente blijkt echter dat de doorstroming op dit weggedeelte over het algemeen goed is. Zorgelijk is echter wel de verkeersveiligheid en de oversteekbaarheid op het tracé.

“Het is daar druk”, zei gemeentelijke beleidsmedewerker verkeer Michèle van Leest maandagavond tijdens een beeldvormende avond voor raads- en commissieleden. “Zie maar eens een momentje te vinden om op je gemak over te steken.” In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt volgens Van Leest op de ovonde niet te hard gereden.

De doorstroming op de rotonde, aan de andere kant van de tunnel, is op sommige momenten van de dag wel een probleem. Tijdens de ochtendspits ontstaat een korte wachtrij, die wordt veroorzaakt door de massale stroom fietsers die zich herwaarts spoeden naar school. Van Leest: "Al het fietsverkeer moet daar overheen en dat zijn ontzettend dikke stromen. De fietsers zitten daar in de voorrang. Dus het verkeer dat daar langs wil stremt.” Het probleem doet zich in de middag en vroege avond niet voor, vanwege de verschillende schooltijden.
Een belangrijk knelpunt is de kruising Tunnelweg-Otto van Reesweg. De fietsers komen met behoorlijke snelheid uit de tunnel. Van Leest: "Op de kruising hebben ze geen voorrang, maar ze nemen massaal voorrang. Er zijn veel bijna-aanrijdingen.” Er zijn volgens Van Leest verschillende mogelijkheden om het probleem op te lossen. Een verdere uitwerking van opties is echter pas mogelijk nadat de wegenstructuur van de Stationsomgeving is vastgesteld.