De lijstrekker voor de Partij van de Dieren in Culemborg Myra van der Velden.
De lijstrekker voor de Partij van de Dieren in Culemborg Myra van der Velden. Foto: Arno voor de Poorte

Culemborg stopt met wegwerpbekers

culemborg • Als het aan de gemeenteraad van Culemborg ligt stopt de gemeente met het gebruik van wegwerpbekers. Een motie van de Partij voor de Dieren met die oproep aan het college werd donderdagavond tijdens de begrotingsbehandeling unaniem gesteund. 

"Soms is het echt struikelen over de papieren bekertjes voordat je überhaupt in de raadszaal bent", zei fractievoorzitter Myra van der Velde tijdens haar algemene beschouwingen. 

"In 2024 worden wegwerpbekers al verboden, wij stellen voor om daar nu al mee te beginnen en zo mogelijk een klein bos te redden aan de bekertjes die niet worden gerecycled en die hier anders komend jaar nog zouden worden gebruikt."
De partij vroeg ook extra financiële steun voor de Dierenambulance, die op weg is om een van de modernste dierenambulanceposten van Nederland te worden. "Er zijn 85 vrijwilligers actief, waaronder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en ze zijn een erkend leerbedrijf", volgens een toelichting op de motie. "Het huidige pakket dat de gemeente van de Dierenambulance afneemt omvat onder andere het ophalen van overleden dieren in de openbare ruimte. De financiering hiervoor is inmiddels ontoereikend gebleken, mede vanwege de vogelgriep die volgens experts onder ons zal blijven. De dierenambulance maakt hiervoor veel extra kosten (tot nu toe al €26.000 euro)." In de motie wordt een extra bijdrage gevraagd van 30 cent per inwoner. "Een schijntje voor al het werk dat zij doen voor onze dieren", volgens Myra van der Velde.

Ook kreeg de Partij voor de Dieren een toezegging dat hulpverleners training kunnen krijgen om dierenmishandeling te monitoren bij huiselijk geweld. 

De motie om het woordje 'groen' in gemeentelijke stukken te vervangen door 'stadsnatuur' haalde het niet. Het idee werd overigens wel positief ontvangen.
Myra van der Velde, die nog maar een paar maanden lid is van de gemeenteraad, is zeer tevreden over het behaalde resultaat. "Op deze manier hebben wij de begroting wat mooier ingekleurd met compassie voor dier, stadsnatuur en milieu", schrijft ze op de website van haar partij.