Erwin Mekelenkamp (boombeheerder, links), Gerdien Dijkstra (projectleider) en Roelant Schut (vrijwilliger) maken pakketten met de laatste oogst van voedselbos Lingehout.
Erwin Mekelenkamp (boombeheerder, links), Gerdien Dijkstra (projectleider) en Roelant Schut (vrijwilliger) maken pakketten met de laatste oogst van voedselbos Lingehout. Foto: Corien Remijn

Terugblik op eerste seizoen van Voedselbos Lingehout

Vruchtbaar jaar voor Lingehout

GELDERMALSEN • Voedselbos Lingehout in Geldermalsen is veel meer dan alleen een verzameling fruit- en notenbomen. Het ontwerp van het 12 hectare grote terrein omvat ook een tuinderij, kas, bloemenweide en kruidentuin, met in het centrum een grote multifunctionele schuur met groepsruimte. Hoe staat dit ambitieuze project er nu voor, na het eerste oogstseizoen?

Het contrast met de situatie bij de start is groot, zie ik wanneer vrijwilliger Roelant Schut me rondleidt. Het uitgestrekte, kale terrein van toen, met in een hoek een bestaande appelboomgaard, ziet er veel aantrekkelijker uit. Er is, zo hoor ik, ruim anderhalve kilometer aan haagstruiken geplant om als windsingel en erfafscheiding dienst te doen. 

Een nieuw houten hek markeert nu de entree aan de Tielerweg, met daarachter een breed, verhard toegangspad, voorzien van parkeerplaatsen - deels gesponsord door van Doorn uit Geldermalsen. Een kleurrijke bloemenweide biedt bezoekers een vriendelijk welkom en lokt nuttige insecten naar het gebied. Volgend jaar zal hier ook een kruidentuin worden aangelegd. Verderop verschijnen de ronde paden van de tuinderij, waar groenten en kleinfruit worden geteeld onder leiding van de Culemborgse tuinder Romi Biesheuvel. 

Bewateringsslangen
De tijd waarop in droge tijden het water met gieters uit de Linge moesten worden gehaald, is gelukkig voorbij: er is een puls geslagen en er liggen bewateringsslangen in de moestuin. Aan het eind van het pad volgt een anticlimax: een knalblauwe stalen container die tijdelijk dienst doet als opslagruimte en schaftkeet. Beschikbaar gesteld door sponsor van Kessel.

Projectleider Gerdien Dijkstra legt uit: "Door de lange wachtlijsten bij Vitens en Liander hebben we nog steeds geen elektra en waterleiding, maar ook de gestegen bouwkosten van de schuur veroorzaken vertraging. De medewerkers redden zich nu nog wel, maar we willen hier ook educatieve bijeenkomsten organiseren, en daar zijn goede voorzieningen voor nodig." 

60 ton onbespoten appels
De tuinderij is nog niet op volle sterkte, maar met een geïmproviseerd kraampje aan de weg en verkoop van losse groente- en fruitpakketten zijn er wel inkomsten gegenereerd. Ook zijn er 60 ton appels verkocht ten behoeve van de sap- en ciderproductie. Gerdien legt uit: "Volgend jaar gaan we groente- en fruitabonnementen aanbieden en we willen ook zelfoogst mogelijk maken. Leuk voor een groepsuitje!" 

'We bevorderen biodiversiteit. Je moet hier dus niet bang zijn voor beestjes.'

Een EKO-keurmerk hebben de producten nog niet. "We maken nu de overgang naar biologische teelt. De opbrengst is daarbij wel wat lager dan bij gangbare teelt, maar daar staat tegenover dat we niets uitgeven aan chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. En we bewateren alleen als het echt niet anders kan. Je hoeft sowieso weinig in te grijpen bij een gezond ecosysteem." 

Natuurontwikkeling
Het draait bij Lingehout niet alleen om duurzame voedselproductie, maar ook om natuurontwikkeling. Voor beide doelen is een grote biodiversiteit - variatie in planten en dieren - essentieel.  Lingehout stimuleert dat onder meer door middel van afwisselende, insektenvriendelijke beplanting, uitgekiend bodembeheer en uitbanning van chemische bestrijdingsmddelen en kunstmest.

 Als het aan Roelant ligt, komen er ook uilenkasten. Erwin Mekelenkamp, vakkracht en boombeheerder, vertelt: "We verkopen dit najaar een deel van de bestaande appelbomen om het ecosysteem in de boomgaard te verbeteren. Aan de andere kant van het terrein gaan we nog 3000 fruit- en notenbomen planten, als basis voor een nieuw voedselbos." De ontwikkeling in biodiversiteit wordt jaarlijks in kaart gebracht met een grote soortentelling, een zogenoemde 'BioBlitz', 

Gezond bedrijf
Ondanks alle kleine en grote tegenslagen die het afgelopen jaar moesten worden overwonnen, is de sfeer in het team, bestaande uit vrijwilligers en beroepskrachten, uitstekend. "Ik hou ervan om problemen op te lossen", lacht Gerdien, "en we rekenen op een aanloopperiode van vijf, zes jaar totdat de begroting sluitend is, maar dit bedrijf heeft ook een sociale en educatieve functie. Betrokkenheid van sponsors, vrijwilligers en deelnemers (investeerders, red.) is heel belangrijk. Mensen kunnen ons ook steunen door een kerstpakket of appelboom te bestellen." Voor meer informatie, zie voedselboslingehout.nl.