Brigitte Vergouwen (links) en Babiche Israël (rechts): van www.kerstkleedjeaan.nl
Brigitte Vergouwen (links) en Babiche Israël (rechts): van www.kerstkleedjeaan.nl Foto: Fleur van Eeuwijk

KerstKleedjeAan verbindt mensen

culemborg • KerstKleedjeAan zorgt ervoor dat iedereen een onvergetelijke kerst heeft. Dit doen zij op 9 en 10 december speciaal voor mensen met een kleiner budget in de Culemborgse bibliotheek. Heb jij kleding of accessoires die je niet meer gebruikt? Lever dit dan op 18 november in bij de bibliotheek in Culemborg of bij de Voormalige Synagoge. “Onze vrijwilligers staan klaar om de kleding aan te nemen en ze vervolgens uit te zoeken.”

KerstKleedjeAan in Culemborg

Zeven jaar geleden is KerstKleedjeAan door Babiche Israël (38) in Utrecht opgericht. “Dit idee is ontstaan omdat niet iedereen het geld heeft om zich mooi te kleden met de feestdagen. Zelf heb ik het financieel ook niet altijd makkelijk gehad. Ik wil de schaamte en het taboe dat hierop rust doorbreken.” Nadat Babiche vier jaar geleden naar Culemborg verhuist, komt ze in gesprek met Brigitte Vergouwen (53). “In kringloopcentrum Bartje vertelde Babiche me destijds over het initiatief. Dit sprak mij enorm aan en we besloten KerstKleedjeAan ook in Culemborg te beginnen.”

Het initiatief verloopt in 2021 als een trein. Daarom besluiten de initiatiefneemsters KerstKleedjeAan dit jaar opnieuw te organiseren. Brigitte: “Het is zo belangrijk om aandacht aan dit onderwerp te besteden. Er zijn namelijk veel mensen die op het randje leven, daar willen wij ons graag op focussen. Even krap bij kas zitten of geen geld hebben voor een nieuwe outfit kan iedereen namelijk overkomen.”

De VIP's in het zonnetje 

Nadat op 18 november alle kleding door particulieren en bedrijven is ingeleverd, is het uitzoeken geblazen. En dan kan het initiatief officieel van start gaan. Op 9 december tussen 14.00 en 19.00 uur opent de boutique in de bibliotheek haar deuren exclusief voor VIP’s. Babiche: “Je komt hiervoor in aanmerking als je het niet zo breed hebt. Mensen kunnen zichzelf of iemand anders aanmelden voor een VIP-pas. Ook hebben wij VIP-passen uitgedeeld aan Buurtgezinnen, Stichting Hulpgroep Laag Inkomen en de Stichting Voedselgroep.”

De VIP’s kunnen met hun VIP-pas drie items gratis uitkiezen. “Vorig jaar was er bijvoorbeeld een jongetje met zijn vader die een veel te grote jas uitkoos. Hij was er zo trots op. Daar kan ik nog emotioneel van worden”, vertelt Brigitte met tranen in haar ogen. De initiatiefneemsters hopen dit jaar weer op blije gezichten en mooie verhalen. "Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn of haar verhaal kwijt kan, is er op 9 december een vertrouwenspersoon aanwezig."

Daarbij zullen de VIPS’s volledig ontzien worden. Babiche: “Caroline van Ginkel zorgt als coupeuse voor een perfecte fit. Als je outfit te groot of te lang is, kan zij het voor je innemen.” Nadat de VIP’s op vrijdag zijn geweest is het op zaterdag 10 december tijd voor alle andere Culemborgers. Babiche: “Iedereen mag dan in onze boutique shoppen en genieten. Want naast de kleding die wordt verkocht, is er een tango workshop, een kunstenares en een vrouwenkoor.” De opbrengst van deze dag gaat naar stichting Het Vergeten Kind.

Taboe doorbreken

Met dit initiatief willen Babiche en Brigitte het taboe doorbreken. "We willen ervoor zorgen dat mensen weer vertrouwen in hun naasten krijgen en dat je naar elkaar omkijkt. Het is zo belangrijk om mensen te verbinden en dit doen wij met dit initiatief."

Het doneren van kleding

Particulieren en bedrijven kunnen hun kleding en/of accessoires doneren. "Wij ontvangen graag mooie kleding die nog in goede staat is. Een extra oproep aan alle modieuze mannen van Culemborg om ook hun kleding te doneren.” Op 18 november kan iedereen tussen 14.00 en 19.00 uur bij de Bibliotheek in Culemborg of bij de Voormalige Synagoge zijn donaties inleveren. KerstKleedjeAan is nog opzoek naar mensen die een act willen uitvoeren op 9 en 10 december. "Dit kan van alles zijn, dans, muziek of theater. Op deze manier hopen we heel Culemborg, van jong tot oud, te bereiken en te verbinden."