• Wilko Nijkamp en Marijn Slappendel.
• Wilko Nijkamp en Marijn Slappendel. Foto: Dick Hooijer

Samenzijn om dierbare te gedenken

culemborg • Ongetwijfeld hebben velen de affiche al zien hangen: een fragment van Vincent van Goghs ‘Sterrennacht boven de Rhone’. Met deze tot mijmering stemmende afbeelding vragen Marijn Slappendel en Wilko Nijkamp aandacht voor een avond van herinneren en gedenken op 20 november in de Grote of Barbarakerk.

Marijn Slappendel is cantor-organist en dirigent van de Barbara-cantorij, Wilko Nijkamp werkt als geestelijk verzorger en is momenteel werkzaam als predikant in de protestantse gemeente Culemborg.
Zondag 20 november is op de liturgische kalender van de kerk de laatste zondag van het jaar. Die laatste zondag voor advent heeft de naam ‘Eeuwigheidszondag’ gekregen en in veel kerkelijke gemeenten is het gebruik, dat ’s morgens in de kerkdienst de overleden gemeenteleden van het afgelopen jaar herdacht worden. Marijn, Wilko en andere betrokkenen koesterden al langer de wens om naast deze kerkelijke gedenkdienst een vergelijkbaar samenzijn te organiseren met ruimte voor iedereen die, ongeacht geloof of levensbeschouwing, een dierbare gestorvene wil gedenken.

Een bijzonder requiem

Onder de titel: "Koester de namen”, zal daarom op zondagavond 20 november, aanvang 19.00 uur, een in dit kader passend samenzijn worden aangeboden. Onder leiding van Marijn Slappendel wordt door de Barbaracantorij, het muziekgezelschap Concerto da Fusignano, Michal Bitan, sopraan, en Matthijs Mesdag, bariton, het Requiem van de Franse componist Gabriel Fauré uitgevoerd. Dit requiem wijkt opmerkelijk af van de klassieke requiemtekst zoals die in het Romeins missaal is voorgeschreven. Fauré heeft namelijk het ‘Dies Irae', (de dag des toorns), waar de tekst uitweidt over het oordeel Gods, achterwege gelaten. Waar in andere bekende requiems, zoals van Mozart en Verdi, de componisten juist hier ‘losgaan' met zware onheilspellende tonen, slaat Fauré dit gedeelte helemaal over. Hij eindigt zijn requiem op lichte, hoopvolle toon met het ‘In paradisum', waarin de wens wordt geuit dat engelen de gestorvene mogen begeleiden naar het paradijs.
Het wordt, zo benadrukken Nijkamp en Slappendel, geen kerkdienst. "Deze avond is nadrukkelijk bedoeld voor iedereen die een gestorvene wil gedenken en daarbij troost hoopt te vinden bij goede woorden, aansprekende muziek en zinvolle rituelen in een stemmige ruimte. Naast het requiem zullen toepasselijke gedichten worden voorgedragen." Voormalig stadsdichter René van Loenen schreef speciaal voor deze gelegenheid een liedtekst, geïnspireerd door gedachten over tijd en eeuwigheid van de jonge Duitse theoloog en martelaar van het Nazi-regiem, Dietrich Bonhoeffer. Marijn Slappendel componeerde er de melodie bij en dit kersverse lied zal op 20 november gezongen worden.

Tekst: Henk Fonteijn