• "Organisaties kunnen hun energie stoppen in waarvoor ze zijn opgericht", zegt Antoon Wesselink.
• "Organisaties kunnen hun energie stoppen in waarvoor ze zijn opgericht", zegt Antoon Wesselink. Foto: Rob Zantinge

Een Sociaal Plein voor de hele regio

tiel • Sociaal Plein Tiel houdt op zaterdag 19 november tussen 10.00 en 15.00 uur open dag in het pand aan de Medelsestraat 5 in Tiel. In het voormalige schoolgebouw van de Ds. Van 't Hof mavo zetelen sinds kort de Voedselbank Rivierenland, kleding- en speelgoedbank Klesteo en SchuldHulpMaatje met, als medegebruiker, Stichting Leergeld.

Kleding- en speelgoedbank Klesteo is er voor iedereen in Rivierenland. Het zelfde geldt voor de Voedselbank Rivierenland, die in Culemborg, Geldermalsen en West Betuwe uitgiftepunten heeft. SchuldHulpMaatje biedt mensen met schulden deskundige hulp. Stichting Leergeld Westbetuwe biedt kinderen kansen om mee te doen aan buitenschoolse activiteiten.
Antoon Wesselink is secretaris van de Stichting Sociaal Plein Tiel: "De open dag is het feestje van de huurders", zegt hij, "dus ik bemoei met daar in principe niet mee." Hij vertelt wel graag hoe de nieuwe huisvesting tot stand kwam. "Wij werden als Hoogendijkstichting in het verleden diverse keren benaderd door onder meer de Voedselbank en Klesteo met: wij moeten wéér verhuizen. En die verhuizingen kostten telkens heel veel geld. Toen hebben we gezegd: dát moet anders kunnen. Als we nu eens een sociaal plein oprichten, waar dus meerdere sociaal-maatschappelijke organisaties een pand delen. Die kunnen daar gebruikmaken van de infrastructuur én ruimtes en diensten delen, zodat ze hun kosten verminderen. Ons doel was dus het ontzorgen van de organisaties met betrekking tot hun huisvesting, zodat ze hun tijd en energie kunnen stoppen in waarvoor ze zijn opgericht."
Begin 2020 is daarom de Stichting Sociaal Plein Tiel opgericht. Deze heeft de voormalige Gereformeerde Kerk in de Dr. Schaepmanstraat aangekocht. Inmiddels zijn daar onder meer het Inloophuis en het Toon Hermanshuis in gevestigd. Van dat pand maken intussen zo'n vijftien sociaal-maatschappelijke organisaties gebruik. De Voedselbank en Klesteo hebben echter, vanwege de benodigde opslag en winkelruimte, nogal wat vierkante meters nodig. Die kwamen voor de voormalige kerk dus niet in aanmerking. "Toen hebben we gezegd: Dan gaan we op zoek naar een volgend pand", aldus Antoon Wesselink. "Het doel van onze stichting is sociaal-maatschappelijke organisaties tegen een zo laag mogelijke prijs huisvesting te bieden. Dat leidde ertoe dat we begin dit jaar deze voormalige school hebben gekocht. En die zijn we aan het verduurzamen, verbouwen, noem maar op. Nu zit hier de Voedselbank Rivierenland, Klesteo en SchuldHulpMaatje, met als medegebruiker de Stichting Leergeld. Omdat er nogal wat bezoekers zijn, zoals mensen die spullen geven en benieuwd zijn hoe het pand er uitziet, hebben de huurders besloten: We gaan een open dag organiseren."
Volgens Antoon Wesselink is, na de open dag, het wachten op een officiële opening. "En die komt er ook aan", zegt hij. "We zijn nog in overleg over wie dat moet gaan doen, want dat moet een leuke, aansprekende persoon zijn."
Eén ruimte in de voormalige mavo is nog vrij. De Stichting Sociaal Plein Tiel is dan ook naarstig op zoek naar nóg een huurder.

Rob Zantinge