• Leerlingen interviewen Alice Versluis van ElkWelzijn.
• Leerlingen interviewen Alice Versluis van ElkWelzijn. Foto: aangeleverd

Leerlingen Montessorischool voor één dag echte onderzoekers

Algemeen

CULEMBORG • Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de Montessorischool Parijsch in Culemborg deden op woensdag 9 november mee aan de Grote Wetenschapsdag. Voor één dag waren zij geen leerling, maar echte onderzoekers. 

Aan het begin van de dag wenste minister Dennis Wiersma de leerlingen in een videoboodschap veel succes met het onderzoek. In groepjes deden de kinderen onderzoek naar wat zij nodig hebben voor een fijne sociale omgeving: thuis, op school en in de wijk. 

Ze vinden het bijvoorbeeld belangrijk om samen de buurt netjes te houden, dat er genoeg ruimte is om te spelen en elkaar te ontmoeten, dat ze op school vrienden en vriendinnen hebben en dat het er gezellig is, dat ze aandacht krijgen van hun ouders en dat er thuis genoeg geld is voor boodschappen en schoolspullen. Per klas maakten de leerlingen hier een top vijf van. 

Sleutelfiguren
Daarna kregen de groepjes de opdracht om sleutelfiguren uit hun sociale omgeving te interviewen, voor ieder groepje was een sleutelfiguur uitgenodigd. Zo werden een opa en oma geïnterviewd, de schooldirecteur, de voorzitter van Focus ’07, de bestuurder van OPO-R, de wijkagent, een medewerker van ElkWelzijn en van Brede School Culemborg en een aantal gemeenteraadsleden.

De sleutelfiguren maakten ook een top vijf en gingen met de leerlingen in gesprek over wat er nodig is om je goed te voelen in je sociale omgeving en hoe je daar invloed op kunt hebben. Maar de kinderen waren natuurlijk ook benieuwd naar het lievelingsdier en lievelingseten van de sleutelfiguren en er werden handtekeningen uitgedeeld en selfies gemaakt. 

Presentatie
Na de interviews vergeleken de groepjes hun eigen top vijf met die van de sleutelfiguren. Er waren overeenkomsten, maar ook verschillen. Zo vonden kinderen vrienden en vriendinnen op school het belangrijkst terwijl de sleutelfiguren veiligheid en aardig zijn op nummer één zetten. Van de belangrijkste uitkomsten maakten de kinderen een presentatie in de vorm van een rap, poster, nieuwsbericht, powerpoint of kunstwerk.

De onderzoeksgegevens die de leerlingen hebben verzameld worden opgestuurd naar wetenschappers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zij vergelijken de onderzoeksresultaten van alle scholen in Nederland die hebben meegedaan aan de Grote Wetenschapsdag en schrijven er een publicatie over die te vinden is op www.allescholenverzamelen.nl.