• De Vianense Poort.
• De Vianense Poort. Foto: Gemeente Culemborg

Vooral Triosingel stuk drukker geworden door afsluiting Vianense Poort

Algemeen

CULEMBORG • De afsluiting van de Vianense Poort in oktober 2021 heeft in enkele straten ten oosten van het spoor geleid tot aanzienlijke toename van het verkeer. Dat blijkt uit een evaluatie, die maandagavond werd gepresenteerd aan de gemeenteraad. 

Vooral de Triosingel is een stuk drukker geworden. Daar werden bij een etmaalmeting 1132 voertuigen meer geteld dan bij een nulmeting voor de afsluiting. 

Ook de verkeersintensiteit in de Zandstraat, de Burgemeester Keestrasingel en de Westersingel nam toe. In de Otto van Reesweg en de Jan van Riebeekstraat ten westen van het spoor nam het aantal verkeersbewegingen juist af. 

De totale hoeveelheid gemotoriseerd verkeer is vrijwel gelijk gebleven, maar het verkeer heeft zich wel anders over de straten verdeeld. Op alle wegen is de snelheid naar beneden gegaan. Bij de registratie wordt niet uitgegaan van de gemiddelde snelheid, maar wordt gekeken naar de snelheid waar 85% van de automobilisten zich keurig aan houdt. Opmerkelijk was dat ook de snelheid op de Otto van Reesweg fiks naar beneden is gegaan. Tegen de verwachtingen in overigens, want er rijden sinds de afsluiting van de Vianense Poort veel minder auto’s op deze weg. 

Het aantal fietsers door de Vianense tunnel nam toe met 59%. 

Problematisch blijven de wachtrijen op de hoek Triosingel/Stationsingel. ‘s Morgens valt de drukte mee, maar vooral ‘s middag is er sprake van een toename van de wachtende automobilisten. 

Verheugend nieuws is dat de omrijdtijd door de afsluiting van de Vianense Poort beperkt blijft: van een luttele seconde tot pakweg een minuut. 

Door de toename van het verkeer wordt het wel een stuk lastiger om in- en uit te parkeren in de speciale parkeervakken in de Triosingel, de Prijssestraat en de Zandstraat.