• Elektriciteit produceren uit appels.
• Elektriciteit produceren uit appels. Foto: aangeleverd

Energie opwekken uit Krenkelaar

culemborg • Deze maand presenteerde Museon-Omniversum het Festival “You’ve got the Power” met een workshop over het opwekken van energie uit … appels! 

De Fruitmotor stelde de eigen Betuwse krenkelaar, appels met een plekje of een vlekje, beschikbaar voor het festival. De appels komen uit de appelgaard van voedselbos Lingehout in Geldermalsen. 

 Bij het festival 'You've got the Power' draait alles om het ontdekken van nieuwe creatieve initiatieven en technische innovaties rondom vuur, licht, warmte en elektriciteit. In de techniek workshop gingen ouders en kinderen zelf ook aan de slag met het opwekken van energie uit appels . 

Zo'n 20.000 ouders en kinderen gingen aan de slag met appels, zinkplaatjes, koperdraden en stroomdraadjes en lieten een led-lampje branden op deze appelbatterij. "Het is enorm druk geweest en er was ook veel interesse in het circulaire verhaal rondom de Krenkelaar Appelsprankel en Appelcider van DeFruitmotor", laat Museon-Omniversum weten.

De Fruitmotor is een Betuwse coöperatie die helpt om de fruitteelt te verduurzamen, ennatuur en landschap mooier, biodiverser en klimaatadaptief te maken.Voedselbos Lingehoutis een initiatief van burgerwindcoöperatie Betuwewind, die in Geldermalsen eennatuurinclusieve tuinderij van 11 ha. realiseert.