Fietsroute Culemborg naar Houten op agenda

CULEMBORG • Culemborg wil dat een onderzoek naar een hoogwaardige fietsroute tussen Culemborg en Houten wordt opgenomen in het regionale mobiliteitsplan. "De route zorgt immers ook voor een verbeterde snelle fietsverbinding vanuit de regio naar Houten en verder en draagt op een positieve wijze bij aan de fileproblematiek op de A2", schrijft het college in een zienswijze aan de opstellers van het mobiliteitsplan. 

De regio ziet veel kansen voor de fiets. "Met goede (boven)regionale fietsverbindingen bieden we een alternatief voor de auto." Daarbij gaat het vooral om de routes waar nu nog veel korte autoverplaatsingen zijn. "Want daar kan de fiets (tot 7,5) of e-bike (tot 15 kilometer) een prima alternatief zijn." 

De regio 'zet in' op een snelle fietsroute langs de A2 en de A15. Men sluit aan bij de ontwikkelingen uit het Nationaal Toekomstbeeld fiets en ondersteunt gemeenten bij het zorg dragen voor kwalitatief goede fietsverbindingen op schoolroutes en recreatieve routes.
"Daarbij zoeken we naar een structurele oplossing voor het in de vaart houden van veerponten, omdat pontjes een belangrijke schakel zijn in ons (recreatieve) fietsnetwerk. Ze verkorten de reisafstand en vergroten daardoor de potentie van de fiets."

Mobiliteitsfonds

Het regionale mobiliteitsfonds wordt gevuld door storingen van alle deelnemende gemeenten in het Rivierengebied. Voor iedere inwoners binnen de gemeente wordt 1 euro gestort. Culemborg heeft in de zienswijze verzocht om een duidelijke communicatie aan de inwoners om te laten zien waar het geld aan besteed wordt.