Wordt opvang Bellweg toch verlengd?

culemborg • Er wordt hard gewerkt aan een oplossing voor de chaotische asielcrisis. Maar de zorgen blijven 'onverminderd groot', volgens de gemeente Culemborg. De gemeente Culemborg vervulde de afgelopen maanden een belangrijke rol door de opvang van 200 vluchtelingen aan de Bellweg. Het ging om noodopvang, die in allerijl moest worden georganiseerd. 

De noodopvang die startte op 18 juli zou tot 1 oktober zijn, maar werd verlengd tot januari 2023. Inmiddels is afgesproken dat alle crisisnoodopvang door de veiligheidsregio's zal worden beëindigd of door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) worden omgezet naar (tijdelijke) noodopvang of reguliere opvang. Alle noodlocaties komen vanaf 1 juli volledig onder coördinatie en volledig beheer van het COA.
Op dit moment hebben de gemeenten Buren, Culemborg, Zaltbommel, West Betuwe en Nijmegen crisisopvang tot in elk geval 31 december 2022 mogelijk gemaakt in hun gemeenten. Gezamenlijk zijn er nu 647 crisisopvangplaatsen beschikbaar. Naast de crisisnoodopvang zijn er nog 638 (crisisnood)opvang plaatsen in de regio die in beheer zijn bij het COA.

Het is echter nog niet helemaal duidelijk wat er na 1 januari met de noodopvang aan de Bellweg gaat gebeuren. "Omdat wij op dit moment al een noodopvanglocatie hebben, wordt uiteraard ook naar gekeken of we na 1 januari een bijdrage kunnen blijven leveren aan de regionale opgave", schrijft het college in een informatiebrief aan de gemeenteraad. "In de komende periode blijven we met de regio in gesprek over de regionale uitwerking en wat dit betekent voor de bijdrage van onze gemeente."

Daarnaast bereidt de gemeente zich voor op de verwachte wetgeving waarin gemeenten een verplichte taakstelling opgelegd krijgen voor de huisvesting van vluchtelingen. "Op dit moment werven we een tijdelijke projectleider die op zoek gaat naar geschikte of geschikt te maken locaties voor opvang en huisvesting op de (middel)lange termijn." De zorgen over de situatie blijft onverminderd groot. "Door een tekort aan opvangplekken en aan menskracht bij gemeenten en betrokken uitvoeringsorganisaties, blijft de situatie uiterst moeilijk. Vanuit de Veiligheidsregio wordt dan ook een beroep gedaan, mede vanuit onderlinge solidariteit tussen gemeenten, mee te werken aan de verschillende lokale en regionale oplossingsrichtingen."