Twijfels over nut van stadsmakelaar

culemborg • Het aanbod wordt bekeken in relatie tot de maatschappelijke opgaven waar de stad voorstaat op het gebied van zorg, onderwijs, sport, cultuur en in het sociaal domein. 

Om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen overweegt het college de functie van stadsmakelaar in het leven te roepen. Een aantal politieke fracties in de gemeenteraad hebben echter nog grote vraagtekens over nut en noodzaak en hikken aan tegen de hoge kosten. Dat bleek donderdag bij de behandeling over het onderwerp tijdens de commissievergadering.

"Sporten, muziek maken, vergaderen als bewonersgroep, een spreekuur voor mantelzorgers, een bijeenkomst over energiebesparing, een koffiemorgen voor ouderen: allemaal activiteiten waarvan het zo belangrijk is dat ze er zijn", schrijft het college in een toelichting. "Voor die activiteiten zijn ruimtes nodig: een gymzaal, vergaderzaal, leslokaal, kantine of theater." De gemeente Culemborg vindt het belangrijk dat deze ruimtes er zijn: dat er voldoende aanbod is van goede kwaliteit, en bovendien duurzaam en betaalbaar. "Maar vooral dat deze aansluiten bij de behoefte van inwoners en ontwikkelingen in de maatschappij." Het kunnen ruimtes zijn in gebouwen van de gemeente, maar ook van organisaties of particulieren. "Het belangrijkste is dat we de accommodaties kunnen  gebruiken als ontmoetingsplek voor inwoners."

Het huidige accommodatiebeleid dateert uit 2009 en sluit volgens de gemeente niet langer aan bij de actuele maatschappelijke ontwikkelingen, zoals vergrijzing, individualisering en de gevolgen van de coronacrisis. "Centraal moet staan: het mogelijk maken van ontmoeting in de stad en behoud en versterken van de levendigheid en leefbaarheid van Culemborg. Plekken voor ontmoeten zijn een essentiële basis van onze leefomgeving. Sociaal contact, onderlinge verbondenheid en ruimte voor formele en informele activiteiten zijn belangrijke pijlers in ons sociaal domein en ruimtelijke beleid. Daarbij geven ontmoetingsplekken mede structuur aan onze fysieke leefomgeving en bepalen in belangrijke mate de kwaliteit van onze sociale leefomgeving."

Stadsmakelaar

De stadsmakelaar moet vraag en aanbod naar accommodaties in Culemborg bij elkaar brengen. Hij of zij zorgt ook voor de coördinatie en aansturing van overleg tussen de partners en adviseert over eventuele subsidieaanvragen in relatie tot de huisvestingslasten daarbij. Er klonk donderdag tijdens een eerste bespreking van het voorstel in de commissievergadering nog niet heel veel enthousiasme. Vooral Marco van Zandwijk (CDA) was kritisch: "Het voorstel om een ton uit te geven voor een stadsmakelaar komt uit het niets. Dat geld geef ik liever aan initiatieven in de stad." Hij vroeg zich af of de gemeente niet bezig is met de verkeerde dingen. 

'Fiks bedrag'

Ook Josefien Rooks (D66) en Machid el Boustati (Culemborgs Belang) vroegen zich af wat zo'n stadsmakelaar nou precies gaat doen. CU-fractievoorzitter Kees van der Zaag en Annelies de Maar, commissielid namens de PvdA, waren eveneens kritisch. "Het gaat om een fiks bedrag", zie De Maar Wethouder Mischa Peters beloofde dat in het definitieve voorstel nog helderder zal worden uitgelegd wat de stadsmakelaar precies gaat doen. 

Het onderwerp komt opnieuw aan de orde tijdens een bespreking op 19 januari 2023.