Provinciale Staten bespreken begroting

regio • In de Statenvergadering van 9 november 2022 besluiten Provinciale Staten (PS) over de begroting 2023. Een week later vergaderen PS over de verduurzaming van de begroting vanaf 2024. De begroting 2023 is de laatste begroting van deze statenperiode. Het geeft invulling aan de ambities uit het coalitieakkoord 'Samen voor Gelderland'. De provincie heeft per ambitie, op themaniveau opgenomen welke doelen ze wil bereiken, welke prestaties ze verwacht te leveren en welke activiteiten ze daarvoor in 2023 verwacht uit te voeren tegen welke kosten. De statenvergadering begint woensdag 9 november om 11.00 uur en is te volgen vanaf de publieke tribune van de Statenzaal van het Huis der Provincie in Arnhem. Of bekijk de vergadering en de bijbehorende stukken online via Gelderland.nl/Statenlive.


Dementie en de invloed van de omgeving

culemborg • Op 17 november komt Caroline van Gessel in het Bolderhuis vertellen over het functioneren van mensen met dementie in relatie tot hun omgeving. Caroline is gespecialiseerd in de omgevingsfactoren die van invloed zijn op iemands welzijn als er sprake is van dementie. Tijdens deze informatiebijeenkomst geeft ze inzichten en tips. “De mate van dementie wordt mede veroorzaakt door de omgeving. Dat heeft dus een directe invloed op hoe wij ons gedragen, werkzaamheden en activiteiten uitvoeren. Iemand met dementie raakt sneller gedesoriënteerd. Het niet herkennen van de omgeving, niet goed weten wat te doen leidt vaak tot gevoelens van falen." Als de omgeving gunstig is (herkenbaar, overzichtelijk, duidelijk) kan iemand beter functioneren waardoor onrust, een uiting van stress, afneemt en welbevinden en doelgericht gedrag weer mogelijk is. 

De Inloop is vanaf 19:00 uur, de informatieavond begint om 19:30 uur. De toegang is gratis.

Aanmelden kan via e-mail m.muis@alzheimervrijwilligers.nl of bel naar 06-34470367.


Info-avond Vereniging Pandeigenaren 

culemborg • Op woensdag 23 november organiseert de Vereniging van pandeigenaren van de binnenstad een informatiebijeenkomst bij Vrij aan de Beusichemsedijk 17 te Culemborg. Inloop vanaf 19:30 uur. Aanvang programma 20:00 uur. Ook ondernemers van de binnenstad, vertegenwoordigers van gemeente en politiek en pandeigenaren die nog geen lid zijn van de vereniging zijn uitgenodigd. Naast de bestaande ondernemers zijn vooral nieuwe en geïnteresseerden welkom die overwegen om te komen ondernemen in de binnenstad. Op de agenda staan de volgende onderwerpen: consequenties van de nieuwe omgevingsvisie, compacte binnenstad en gemeentelijke beleid, presentatie behaalde resultaten matchmaker en verhuisfonds. Aanmelding via frans@buysse.nl.