Wedstrijdbeeld van Vriendenschaar  - JSV.
Wedstrijdbeeld van Vriendenschaar - JSV. Foto: Arno voor de Poorte

Eerste punten voor C.V.V. Vriendenschaar

Sport

CULEMBORG • Het eerste elftal van C.V.V. Vriendenschaar heeft eindelijk de eerste winst en daarmee drie punten te pakken door een 2-1 zege op JSV.

Trainer Niek Amelink (35) is met deze overwinning vooral blij voor zijn ‘mannen’. Hij vindt het enorm fijn om van die hatelijke 0 af te zijn. “De groep heeft daarmee een terechte beloning gekregen voor al het harde werken, de hoge trainingsopkomst en het feit dat ze de goede sfeer altijd bewaard hebben.”

Met altijd doelt de oefenmeester van de zaterdag derdeklasser op het gegeven dat de eerste vijf wedstrijden verloren zijn gegaan. “Dat is ondanks dat mijn spelers prima voetbal lieten zien. Afgelopen zaterdag viel het een keer onze kant op.” In het dagelijks leven is Amelink werkzaam bij FC Utrecht als medewerker gebiedsontwikkeling en sportcampus. Voor zo’n voetbaldier is het heel wrang om zo’n slechte competitiestart te beleven. “Dit had ik in mijn carrière als speler en mijn vorige twee jaar als trainer bij Vriendenschaar nog nooit meegemaakt.” 

Rol invallers
Tot op het laatste moment van de wedstrijd zwoegden de spelers van Vriendenschaar afgelopen zaterdag om de drie punten in eigen huis te houden. In de negentigste minuut trof invaller Maurits Nijenhof het net en bezegelde hij het lot van tegenstander JSV. Dat is wat de trainer zo mooi vond aan deze match. “Na zeventig minuten hebben we verse krachten ingebracht. Die maakten het verschil. Hieruit blijkt dat ons team uit meer dan de elf basisspelers bestaat. We hebben gewoon achttien prima voetballers. Dat hebben we zaterdag laten zien. Het resultaat blijft op 1 staan, maar ik vind het geweldig om te zien dat ze met zoveel passie zijn ingevallen.”

Wedstrijdverloop
In de eerste tien minuten gebeurde er eigenlijk niks. Vriendenschaar en JSV kregen een paar vrije trappen te nemen waaruit geen gevaar kwam. “Hierna maakte ons elftal zich echter meester van het veld en drukten we JSV in de verdediging. Al na een kwartier spelen resulteerde dat in de 1-0 voor ons.” In de 35e minuut nam Vriendenschaar twee corners achter elkaar. De tweede werd onderschept door de keeper van JSV. “Een vrije schop van ons leverde daarna niks op doordat onze aanval buitenspel liep. Met een 1-0 voorsprong gingen we de rust in. Ik had overigens wel het gevoel dat we in de eerste helft met nóg een doelpunt al het verschil met JSV hadden moeten maken.”

Na de rust een JSV in de aanval om de 1-0 ongedaan te maken. Dat gebeurde bij de start van de tweede helft ook, maar de aanvallen stichtten geen direct gevaar. In de 57e minuut kwam JSV plotseling en bepaald niet verdiend op de 1-1 na rommelig verdedigen.”

Rust bewaren
Dat was schrikken geblazen aan Culemborgse kant. “Ons elftal probeerde de rust te bewaren en creëerde kansen. Toch heb ik besloten besloten tot een dubbele wissel. Hierdoor kwam er weer wat ‘schwung’ in ons elftal. In de 70e minuut kreeg één van de invallers een goede kans, maar de precisie in de afwerking ontbrak.”

Rond de 85e minuut kreeg JSV dicht bij de goal van Vriendenschaar toch nog een kans. “Gelukkig maakte JSV die zelf ongedaan. In de 90ste minuut - net op het moment dat we gingen geloven dat er maar één punt uit de wedstrijd gehaald kon worden - veroverde Maurits de bal. En hoewel hij door een JSV-verdediger flink op de huid werd gezeten, wist hij de bal langs de verbijsterde keeper in het doel te schuiven.”

Loon naar werken
De oefenmeester heeft - op de invallers na - niets veranderd aan zijn elftal of de speelwijze. “We houden vast aan de de manier waarop we speelden tijdens de voorbereiding. We zitten in een erg sterke competitie. Veel strijd en beleving zijn de basis om te kunnen voetballen en partij te geven. Daar maken we mooie stappen in. Als we dit blijven doen en met deze mindset het veld opgaan, dan hoeven we voor niemand bang te zijn.” Vandaar dat met deze overwinning op zak Vriendenschaar het komende duel op zaterdag 12 november tegen Bredero in Vianen met vertrouwen tegemoet ziet.