Bestaanszekerheid voor college met stip op 1

CULEMBORG • Bestaanszekerheid voor alle Culemborgers heeft momenteel de hoogste prioriteit voor het college. Het onderwerp staat met stip op 1, benadrukte wethouder Mischa Peters tijdens de commissiebehandeling van de begroting 2023.

Er is de komende tijd extra geld beschikbaar voor armoedebestrijding. Toch zijn er nog geen bedragen gereserveerd in de begroting voor 2023. "We hebben ermee geworsteld of we al met eigen voorstellen in de begroting zouden komen of dat we zouden afwachten op de maatregelen van het Rijk." Er is uiteindelijk gekozen voor het laatste. 

De gemeente Culemborg moet verder flink in de buidel tasten voor de noodzakelijke uitbreiding van het aantal ambtenaren. Peters: "We hebben de keuzes laten vallen op functies die echt noodzakelijk zijn voor de uitvoering. Ook de kwaliteitsmedewerkers zitten daar tussen en dat zijn zeker geen managementfuncties, maar mensen die zeer dicht tegen de uitvoering aanzitten, die helpen bij complexe casuïstiek, die de brug zijn tussen beleid en uitvoering."
De komende jaren draait de gemeente nog zwarte cijfers. Vanaf 2026/27 verwacht Culemborg echter fors minder geld uit het Gemeentefonds. Dan wordt het financiële beeld een stuk minder rooskleurig. Het college heeft er volgens Peters bewust niet voor gekozen om nu al af te stevenen op een sluitende begroting in 2026. "Omdat we daarmee onvoldoende kunnen investeren."
Bovendien is het helemaal nog niet zeker of het 'financiële ravijn' er ook daadwerkelijk gaat komen. "Zodra de besluitvorming van het Rijk duidelijk is, zullen we moeten kijken hoe we zonder ingrijpende bezuinigingen financieel gezond kunnen blijven. We hopen dat we vroegtijdig genoeg kunnen anticiperen op het beleid van het Rijk."