'Misleidende informatie over houtstook'

Het is toch een inferieure gedachtegang dat een gemeenteraad of wat dan ook met 12 stooktips uitgegeven door 'Milieu Centraal' meent zich af te dekken met dat houtstook onder bepaalde richtlijnen kan zonder aan te geven dat het zo slecht een schadelijke reductie geeft van ca 30 procent. Dus 70 procent gaat de lucht in.

Nu is ook nog courant Het Kontakt misbruikt om deze misleidende informatie met de burgerij te delen en dan nog onder kop 'Gemeente Nieuws waarbij het vertrouwen in de overheid weer een knauw krijgt.

Houtstook is links- of rechtsom zeer vervuilend en ook zeer belastend voor de burgerij. Het pleziertje van de één is een last voor vele anderen. Maar er zitten in de gemeenteraad natuurlijk verstokte stokers.  Waarbij mij lijkt gezien hun stellingname dat dementie of alzheimer door houtstook één van de gevolgen kan zijn en zo een logische gedachtegang zal beïnvloeden.

Hoe kan 'Milieu Centraal' stooktips geven zonder het belang van de kachelbranche te dienen want wat stellen “ze” dan “Centraal” weet u het nu nog nou in ieder geval niet de gezondheid van de burgerij en ook niet het milieu.

Nederland is koploper in Europa op het gebied van luchtverontreiniging en dat is terug te voeren op de uitstoot van auto’s. Alhoewel deze al veelal voorzien zijn van filters, maar de houtkachels die stoten de schadelijke rook ongefilterd de lucht in. Even een vraag aan u alleen, heeft u eigenlijk wel interesse in de gezondheid van uw kinderen en mensen om u heen, de baby’s de peuters die nog geen eigen keuze kunnen maken. U dwingt ze uw ongezonde lucht in te ademen, u moet zich diep schamen of bent u dat ook al voorbij.

Ben van der Ham

Reactie gemeente

"Hout stoken is slecht voor het milieu, maar gebeurt nog steeds", zegt een woordvoerder van de gemeente Culemborg in een reactie. "De manier van stoken heeft invloed op de hoeveelheid schadelijke stoffen die vrij komen. Daarom blijven wij aandacht vragen voor het stoken op de meest verantwoorde manier."