Afbeelding
Foto: 123RF.com

College overweegt ‘flitsvergunning’ voor zonnepanelen in minder kwetsbare delen binnenstad

Algemeen

CULEMBORG • Eigenaren van binnenstadwoningen met een ondergeschikte betekenis voor het beschermd stadsgezicht moeten nog wel een vergunning indienen als ze zonnepanelen op hun dak willen plaatsen. Dat schrijft het college in een voorstel aan de gemeenteraad. 

Het gaat meestal om jongere bebouwing, waar plaatsing van zonnepanelen niet leidt tot een verlies aan cultuurhistorische waarden of een visuele aantasting van een waardevol zicht op de stad.

Flitsvergunning
Enkele fracties in de raad hadden tijdens de commissiebehandeling van 15 september gevraagd om het aanbrengen van zonnepanelen bij deze woningen vergunningsvrij te regelen. Volgens het college is er bij rijksbeschermd stadsgezicht echter sprake van een wettelijk verplichte vergunningsprocedure. Daar kan niet van worden afgeweken. Wel wordt er naar gestreefd om de afhandelingstermijn van de vergunning zo kort mogelijk te maken, via een zogenaamde flitsvergunning. Het college heeft dat inmiddels afgestemd met de Omgevingsdienst Rivierenland en de commissie Erfgoed en Ruimte.

In de raadsvergadering van 29 september werd het oorspronkelijke zonnepanelen-voorstel van de agenda afgevoerd. In dat voorstel ging het over alle panden in de binnenstad, dus ook de monumentale panden. De regeltjes waren volgens de meerderheid van de raad te streng. De balans sloeg teveel door naar behoud en bescherming van het culturele erfgoed en te weinig naar duurzaamheid. De wethouder moest haar werk overdoen. Voor de meest beschermde delen van de binnenstad (orde 1 t/m 3) komt er een nieuw voorstel dat in het eerste kwartaal van 2023 zal worden behandeld. 

Het minst beschermde deel is nu losgekoppeld. Dat betekent dat veel bewoners in deze straten binnenkort al aan de slag kunnen met hun duurzaamheidsmaatregelen.