Cursus Leren van Luther 2022-2023

CULEMBORG • De Lutherse gemeente is erin geslaagd om de landelijk georganiseerde cursus Leren van Luther, jaargang 2022-2023, naar de stad Culemborg te halen. In het seizoen 2022-2023 worden delen uit Luthers beroemde verhandeling over de vrijheid van de christenmens. In ‘Over de christelijke vrijheid’ (De libertate christiana)  Luthers eerste samenhangende formuleringen over de betekenis van geloof (als reactie op Gods belofte) en over de relatie tussen christelijk vrijheid en christelijk ethiek. 

De cursus is niet alleen bedoeld voor deelnemers met een lutherse achtergrond, maar voor iedereen die het interessant vindt om zich aan de hand van teksten van Maarten Luther in vragen van het geloof te verdiepen. Ze bestaat uit vier bijeenkomsten in de Lutherse kerk, Achterstraat 2-4 in Culemborg. Op 2 en 16 november, 7 december en 4 januari van 19.30 tot 21.00 uur. De kosten bedragen 20 euro per persoon en aanmelding vooraf via elg.culemborg@live.nl of de website https://www.lerenvanluther.nl/luther-over-de-christelijke-vrijheid/ is vereist. 

Voor vragen kan men bellen met Marion van der Werf (M: 06-18060236) van de lutherse gemeente. En mochten de data of tijden van de cursuslocatie Culemborg niet schikken, dan kunnen belangstellenden via de website wellicht voor een van de andere dertien locaties in het land óf de digitale cursus kiezen.


Jong talent schittert met orkest in Barbarakerk

culemborg • Het Betuws Symfonie Orkest (BSO) viert haar 25-jarige bestaan met een bijzonder concert met de jonge, zeer talentvolle hoornist Megan Brouwer (1999) in de Barbarakerk. Zij speelt het prachtige en door velen gewaardeerde 1e hoornconcert van Richard Strauss.

Daarnaast speelt het orkest de Fantasie-ouverture Romeo en Juliet van Tchaikovski, een symfonisch gedicht vol liefde en drama, en de bekende Negende Symfonie van Antonin Dvorak: ‘Uit de nieuwe wereld'. Een prachtig programma voor een mooie muzikale avond. 

Het BSO bestaat uit 45 enthousiaste amateur-musici uit de Betuwe en treedt zeer regelmatig op. Afgelopen juni nog in een afgeladen Barbarakerk met Frank Groothof en de kinderen van de Culemborgse Schoolorkesten en KEC. 

Ook voor jonge aanstormende talenten als Megan Brouwer is het samenwerken met het orkest een enorme goede ervaring aan het begin van hun muziekcarrière. Het orkest staat onder leiding van dirigent Nicholas Devons - ook 25 jaar aan het orkest verbonden. 

Het concert vindt plaats op za. 15 oktober om 20.00 uur in de Hervormde Barbarakerk Culemborg. Entree: voorverkoop 14,50 euro via www.betuwssymfonieorkest.nl, aan de zaal 17,00 euro. Studenten/jongeren resp. 10,00/12,50. Kinderen tot en met 12 jaar mogen het concert gratis bijwonen.