Start inschrijving Parel van de Betuwe

regio • De inschrijving voor de 32ste editie gaat van start. De finale van deze prestigieuze wedstrijd zal op 14 april plaatsvinden in de Gelderlandfabriek in Culemborg. 

De Parel van de Betuwe is niet alleen een bandwedstrijd, maar ook de ultieme gelegenheid om met professionele geluidsapparatuur op een podium te spelen, voor echt publiek. Daarnaast is het een goede manier om te leren. Van elkaar en van de jury, bestaande uit professionals uit de muziekwereld die je van, positieve, feedback voorzien.

Prijzen
De Parelwinnaar en de nummers twee en drie worden passend beloond. Daarnaast is er de publieksprijs. Ook de ‘Gouden Koffer’ ligt weer te wachten op een winnaar: alle deelnemende bands krijgen de opdracht een cover te spelen van een beroemde artiest. Welke dat wordt, hoor je later. En de Parel-organisatie wijst de winnaar van die Gouden Koffer aan.

Korte historie
De eerste editie van deze regionale popcompetitie werd gehouden in 1990. Er zijn elf deelnemers en de Tielse band Urf, Rund en Rukvet No. 7 won de finale in Buren, waar het allemaal is bedacht. Het jaar erop melden zich twintig bands. Zo gaat het jaar na jaar door.

Het aantal deelnemers varieerde per jaar, maar telkens waren er genoeg voor wéér een Parel-editie.
Nadat corona ook de Parel in 2020 en 2021 in de pauzestand gooide, werd in 2022 de draad weer opgepakt. De finale vond plaats op 8 april van dit jaar. Zes bands streden om de eer: Times A Charm, Rampspoed, Almost Everything en Velveteen Rabbit plus singer-songwriters Caya en Idle Hands. Velveteen Rabbit ging er in een volle Gelderlandfabriek uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor.

In de achterliggende jaren hebben een kleine 400 bands aan de Parel meegedaan soms met een succesvol vervolg van hun carrière in de muziek. Alle deelnemers krijgen ook tijdens de editie in 2023 maximaal 20 minuten speeltijd om de jury te overtuigen. De opdracht is niet alleen om binnen die tijd eigen werk te spelen, maar ook om zich goed te presenteren. Zo komt de jury tot een totaalscore. 

Praktisch en inschrijven 
Het hoofdkwartier van de Stichting Parel van de Betuwe is in De Gelderlandfabriek in Culemborg. Niet alleen een te gekke concertzaal (check de agenda), ook gunstig gelegen pal naast het station en met vlakbij gratis parkeergelegenheid. Hier wordt 11 maart 2023 de kick-off gehouden. Op 14 april is de finale. De laatste datum is onder voorbehoud en afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Aanmelden vanaf 10 oktober 2022 10.00 uur via www.parelvandebetuwe.nl. Daar vind je ook de voorwaarden voor deelname en alle andere benodigde informatie.


Velveteen Rabbit, de winnaar van 2022. foto: John Verhagen