• Er kan flink bespaard worden door korter te douchen na het sporten.
• Er kan flink bespaard worden door korter te douchen na het sporten. Foto: 123rf.com

Sportclubs hebben er vertrouwen in

Culemborg • De alarmbellen blijven voorlopig stil waar het de verhogingen van de energierekeningen voor de Culemborgse sportclubs betreft.

Voorzitter Rob Valkonet van Tennis- en Padelvereniging Ter Weijde klinkt vrij laconiek als hij stelt dat zijn club een zomersportvereniging is. "Het effect van de verhoging van de energieprijzen schat ik voor onze vereniging vrij klein in. We verstoken wel wat extra's in de winter tijdens een vergadering, maar we hebben ook geïnvesteerd in LED-verlichting en zonnepanelen. Ik verwacht dus geen megaklappen op het gebied van energiekosten."

Landelijk beeld

Fons van den Dries (54), beleidsadviseur van de gemeente Culemborg, weet waar de sportverenigingen in de Lekstad in het algemeen tegenaan lopen. "Ik weet - nog - niet of de situatie van de Culemborgse buitensportverenigingen gelijk is of afwijkt van het landelijke beeld. Daarbij is de situatie (de exploitatie) van iedere buitensportvereniging veelal verschillend." Hij stelt met nadruk dat wethouder Mischa Peters 'gaat' over de politieke beslissingen hierover. "Zij heeft op het vraagstuk eerder politieke antwoorden gegeven. Zij geeft aan dat een aantal quickscan zal worden gemaakt bij de diverse sportaccommodaties. Op basis van de resultaten van de quickscan kan de situatie van de Culemborgse buitensportverenigingen nader worden ingeschat." Voor de binnensporten hebben twee sporthallen de aandacht van de gemeente. "Interweij is van de gemeente," vertelt Van den Dries. "De gemeente is daar ook de exploitant. Ik verwacht dat daar geen bovenmatige stijgingen van de tarieven gaan ontstaan. Het is des gemeentes om eventuele verhogingen voor eigen rekening te nemen." Sporthal Parijsch verkeert in een iets andere situatie. Daar zit een andere exploitant in. "Die heeft een subsidierelatie en een exploitatie-overeenkomst met de gemeente. De stichting volgt de tarieven van de gemeente." De beleidsmedewerker weet dat het Rijk een energiesteunmaatregel voor onder meer sportverenigingen  in voorbereiding heeft. "Daarover wordt eind november 2022 naar verwachting meer bekend."

Aandeel naar 25% 

De voorzitter van voetbalclub C.V.V. Vriendenschaar, Marcel Meijer, zegt dat de huidige energielasten 10% van de begroting uitmaken. "Onze verwachting op dit moment is dat dit aandeel naar de 25% gaat. Dat is fors. Gelukkig zijn we een financieel gezonde vereniging. We kunnen een minder jaar opvangen." De voorzitter zoekt naar wegen om met sponsors en vrijwilligers energiebesparende maatregelen te nemen en de club te verduurzamen. "We hebben onze problematiek ook neergelegd bij de wethouders. We hebben namelijk een unieke situatie. Het pand is van ons, dus zijn we zelf verantwoordelijk voor het betalen van de energierekening. We gaan niet zo ver om te stellen dat we het douchen gaan afschaffen, maar we gaan wel sturen op verantwoordelijk water- en gasgebruik." 

Vol vertrouwen

Roger van Asselt, de voorzitter van hockeyvereniging CMHC Culemborg is vol vertrouwen dat 'zijn' club door de energiecrisis komt. "We hebben veel verduurzaamd en geïnvesteerd in LED-verlichting en zonnepanelen. Op elektrisch gebied dus nagenoeg geen zorgen." CMHC heeft een gascontract tot begin 20233. "Daarna wordt het spannend," zet de voorzitter zich vast een beetje schrap. "Dan moeten we meer naar de programmering kijken en de stookprocedure aanpassen. En we douchen vrij weinig hier in het eigen clubgebouw. Zaak is wel dat degenen die dit doen dat zo kort mogelijk houden."  

't Kan alle kanten op 

Volgens Machid el Boustati, de voorzitter van het naar de vierde klasse gepromoveerde SMVC Fair Play, kan het qua energierekeningen nog alle kanten op. "Ik kan me voorstellen dat de gemeente de prijs omhoog doet. Dat komt op ons bordje en levert een contributieverhoging op."