Actviteitenprogrammeur Herman Wevers:
Actviteitenprogrammeur Herman Wevers: "Zelfde principe, alleen leuker dan vorig jaar." Foto: Arno voor de Poorte

Kinderboekenbal in het Weeshuis

CULEMBORG • Op zaterdag 15 oktober 2022 is er opnieuw Kinderboekenbal in het Weeshuis. Actviteitenprogrammeur Herman Wevers (60) is blij dat dit jaar alles weer mag. "Gelukkig blijft COVID-19 op afstand." 

Het thema van het Kinderboekenbal deze editie is: Gi-ga-groen. Dit is een landelijk thema. Alle bibliotheken doen iets met dit gegeven: natuur, duurzaamheid of groene leefomgeving. "Wij hebben in Culemborg gekozen voor duurzaamheid."

Het principe blijft hetzelfde. Volgens Wevers wordt het leuker dan vorig jaar omdat er veel meer doorgang kan vinden. "We trappen af om 11.00 uur met Balletstudio Chantal. Zij treedt op en heeft daarvoor het Plein gekozen. Daar zal wethouder Peters ook de officiële opening van het Kinderboekenbal verrichten." 

Doorlopende activiteiten

Vanaf 11.30 uur zijn er doorlopende activiteiten. Tussen 11.30 uur - 15.00 uur bijvoorbeeld een Workshop vloeibare handzeep maken. Wil jij jouw footprint verkleinen door minder chemische producten te gebruiken? Dan is dit jouw eerste stap. 

11.30 uur - 15.00 uur - Gi-ga-groene tips en tricks van Kaat de keukenmeid. Vijf minuten douchen, een warme kruik in bed, kleding herstellen en eten opsparen voor de winter? Voor de weeskinderen in het Elisabeth Weeshuis in Culemborg was dit de werkelijkheid van alledag. Het weeshuis draaide om duurzaamheid. Niets werd verspild en plastic was nog niet beschikbaar. Een groot contrast met de wereld van de huidige generatie kinderen.

11.30 uur - 12.15 uur - Kinderboekenbal; Interactieve voorstelling 'Boom Bas is Boos'. "Deze voorstelling speelt twee keer," licht wevers toe. "Deze is bedoeld voor kinderen uit de onderbouw. Boom Bas heeft er genoeg van. Elke dag wordt het in zijn bos smeriger en smeriger. Zijn wortels kunnen niet meer bewegen. Zijn stem is hees. Hij snakt naar frisse lucht. En het opvrolijkvogeltje is te moe om nog te helpen." 

De voorstelling is gebaseerd op een prentenboek en wordt verzorgd door Arti Vitra, één van de partners van het Elisabeth Weeshuis en Bibliotheek Rivierenland. Het wordt een interactieve voorstelling. 

Voorlezen

11.30 uur - 13.00 uur - Voorlezen: De eik en alles wat erin leeft. Dit boek 'De eik en alles wat erin leeft' is het prentenboek van de Culemborgse Marjolijn de Winter. 

Jozua Douglas

Van 12.00 uur tot 13.00 uur is schrijver Jozua Douglas aan de beurt. Jozua Douglas werd geboren in een piepklein, armoedig huisje bij de dijk. Dat is best sneu als je bedenkt dat zijn voorvader een beroemde ridder was met een groot kasteel in Schotland. Nu woont Jozua in de provincie Utrecht. Jozua begon zijn carrière met poëzie schrijven en won hiermee diverse prijzen. Inmiddels schrijft hij voor kinderen. 

Zijn boeken 'De verschrikkelijke badmeester', 'De vreselijke tweeling' en de serie Costa Banana zijn ongelooflijk grappig en razend populair. Jozua heeft zijn voorstelling afgestemd op het thema Gi-ga-groen. Hij werkt en woont in Wijk bij Duurstede. 

Annet Schaap

13.30 uur -14.30 uur Annet Schaap - De boom met het oor. Gouden Griffel-winnaar Annet Schaap schreef een ontroerend verhaal voor klein en groot, over opgroeien en het belang van een luisterend oor. Met illustraties van grootmeester Philip Hopman. Dit is de basis voor een interactieve voorstelling die de schrijfster samen met Frederique de Winter gemaakt heeft. Annet vertelt het verhaal, Frederique zingt en speelt op een marimba. 

Reserveren

Van tevoren reserveren verdient aanbeveling volgens de actviteitenprogrammeur. "Zeker voor de interactieve voorstellingen. Daar zijn per keer zo'n vijfendertig stoelen voor beschikbaar." Het kinderboekenbal is financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Elisabeth Weeshuis en het Cultuurfonds Culemborg.

Arno voor de Poorte
Gi-ga Groen

culemborg • Het thema van de Kinderboekenweek 2022 is Gi-gagroen. Tijdens de Kinderboekenweek worden kinderen uitgedaagd mee te gaan om al het moois van de natuur te zien "In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen of picknicken in het park of vogels spotten en een moestuintje maken in je eigen tuin", aldus de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).