De eikelmuis ontmoet de bosuil
De eikelmuis ontmoet de bosuil Foto: Gouache door Marjolijn de Winter

Culemborgse maakt prentenboek over de eikelmuis

Algemeen

CULEMBORG • De Culemborgse illustrator Marjolijn de Winter (39) maakte het prentenboek ‘De eik, en alles wat erin leeft’, over de eikelmuis, de eikenboom en het Limburgse landschap. Op 1 oktober is het boek uitgekomen, net op tijd voor de Kinderboekenweek met het thema ‘Gi-ga-groen.’ Op 15 oktober leest ze voor in de bibliotheek tijdens het Kinderboekenbal.

“Bijna niemand kent hem, maar het is een van Nederlands meest bedreigde dieren”, zegt Marjolijn. “En met een hoge schattigheidsfactor.’ 

Het boek gaat over alles wat leeft in de eikenboom. “De eikelmuis is de hoofdpersoon, die allerlei dieren tegenkomt terwijl ze op zoek is naar eten. In een eik kunnen wel 1000 diersoorten leven. Ik vond het belangrijk om kinderen die samenhang tussen de diersoorten te laten zien. Ook gaat het boek natuurlijk over bedreigde diersoorten. Naast de eikelmuis komen er ook de vuursalamander en de reusachtige kever het vliegend hert in voor, twee andere zeldzame Limburgse soorten.”

Van de eikelmuis en de vuursalamander zijn er beide nog maar enkele tientallen exemplaren in Nederland in het wild, en ook in de buurlanden gaat het slecht. Marjolijn: “De verrassing is dat het ook een zoekboek is, na het doorlezen of voorgelezen worden van het verhaal komen kinderen aan het eind van het boek de dieren tegen die ze kunnen zoeken op de voorgaande bladzijden.”

Zeldzame slaapmuis
De eikelmuis is een zeldzame Nederlandse slaapmuis. Geen muis, maar verwant aan de eekhoorns. Dat zie je aan zijn lange pluimstaart, waarmee hij behendig door de struiken klimt en springt. Dat het een slaapmuis is betekent dat hij net als de hazelmuis en de zevenslaper een half jaar lang in winterslaap is. Zijn lichaamstemperatuur daalt dan tot net boven nul. Opgekruld in een balletje, pootjes opgetrokken, staart over het hoofd, liggen ze zo dan in een nestje van een dikke laag mos. Omdat het ook een nachtdier is, dat vrij verscholen leeft, kennen niet veel mensen hem. Vroeger liep hij nogal eens bij mensen door de boomgaard of door de schuur, maar dat is niet meer zo. De eikelmuis leeft alleen nog in Zuid-Limburg. Daarom is 2022 uitgeroepen tot het Jaar van de Eikelmuis.

In eigen beheer
Marjolijn geeft het boek in eigen beheer uit: ‘De crowdfunding, die in april een maand liep, leverde bijna 2800 euro op. Daarmee waren de drukkosten nog niet helemaal gedekt, maar de rest heb ik zelf bijgelegd. En ik had met die actie al 90 boeken verkocht.’ De vormgeving van het boek kreeg ze ook gesponsord. Het boek is te koop op haar website en in de Familiefabriek, en te lenen in de bibliotheek.

De boeklancering valt samen met een expositie van de twintig originele gouache-schilderijen voor het boek. Deze expositie is vanaf 1 november te zien bij Fysiotherapie Culemborg (bezoek in overleg) en hing afgelopen maand in de Honddijker Theetuin. ‘Maar ik zou het erg leuk vinden als deze expositie ook in Zuid-Limburg te zien is’, aldus Marjolijn.

Meer informatie en aanschaffen van het boek (€ 15 per stuk) kan op www.eikelmuis.nl.