• Tim de Kroon reikt de prijs uit aan Olga Ellerman.
• Tim de Kroon reikt de prijs uit aan Olga Ellerman. Foto: aangeleverd

Olga Ellerman van Olga’s atelier wint Groene Lintje 2022

Algemeen

CULEMBORG • Olga Ellerman van Olga’s atelier is winnaar geworden van het Groene Lintje, die jaarlijks wordt uitgereikt door GroenLinks. De prijs werd uitgereikt door GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon. 

Olga reageert zeer enthousiast: “Een hele mooie erkenning van het werk dat ik met hart en ziel doe.” Degene die Olga nomineerde schrijft: “In Olga’s Atelier worden door hergebruik van materialen nieuwe producten gemaakt. Te denken valt aan kussens, schorten, tassen, pannenlappen, vlaggenslingers die gemaakt worden van materialen die door onder andere woninginrichters beschikbaar gesteld worden zoals stofstalen en behangstalen. Deze materialen zouden anders vernietigd worden. Bijzonder duurzaam dus!”

En: “Naast haar duurzame gebruik van restmaterialen en grondstoffen, is Olga’s atelier ook een plek met oog voor de persoon. Een droom die uitkomt; met haar atelier biedt zij die plek waar iedereen zich welkom kan voelen, een plek om te maken en je sociaal te ontwikkelen. Hiermee bereikt zij een divers publiek en werkt zij inclusief. Naast dat zij dit professioneel inzet, is ze tevens aanspreekpunt in haar straat en weet ze steeds weer haar buren te enthousiasmeren en samen te komen voor een etentje in de gezamenlijke tuin en is ze initiatiefneemster voor het verduurzamen van de woningen.”

Uiteindelijk gaf voor de jury de combinatie van haar inzet de doorslag: “Olga is het levende bewijs dat 1 vrouw echt impact kan maken op gebied van duurzaamheid, sociale verbinding en inclusiegericht werken. Zij is een inspirerend voorbeeld voor Culemborgers. De jury heeft oog voor haar doorzettingsvermogen, ook wanneer ze tegenslag of weerstand ervaart, steeds komt ze er weer bovenop en ze blijft gaan. In haar werk en levenswijze vinden we alle waarden van GroenLinks terug en dat maakt dat we vinden dat zij dit jaar het Groene Lintje verdient! Van harte Olga en blijf creatief verbinden.”

Het Groene Lintje werd voor de veertiende keer uitgereikt. Kanshebbers zijn stadsgenoten die gaan voor een groen, sociaal en duurzaam Culemborg. De genomineerden van 2022 wren: Melanie Bleijenberg (initiatiefneemster BuurtKastje Culemborg), Gijs de Raad en Arjen Schamhart (zonneproject in het buitengebied), Olga Ellerman (Olga’s atelier) de Roze Bunker (fruitslagers), Albert Jager (schone wateren) en Kruim (natuurbrood). Kortom, een divers gezelschap. GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon bij het uitreiken: “De jury had een aardige klus om hieruit te moeten kiezen. Ik ben blij dat ik niet in hun schoenen sta.” 

De prijs is zaterdagochtend 8 oktober uitgereikt onder een heerlijk zonnetje met koffie, thee en lekkers bij Kruim Café op Stadsboerderij Caetshage.