• De KWC-leerlingen bij de grote gong op Beursplein 5 in Amsterdam.
• De KWC-leerlingen bij de grote gong op Beursplein 5 in Amsterdam. Foto: Aangeleverd

KWC-leerlingen openen beurs in Amsterdam

Algemeen

CULEMBORG • Leerlingen van het Koningin Wilhelmina College (KWC) hadden woensdag de eer om de handelsdag op Beursplein 5 te openen. De school had namelijk in het najaar van 2019 het online beursspel Scholenstrijd gewonnen.

De toenmalige havo-4 en vwo-4 klassen bedrijfseconomie wonnen respectievelijk de rendementsklasse en risicorendementsklasse. Kort daarna deed echter het coronavirus zijn intrede, waardoor de toen gewonnen prijs niet opgehaald kon worden.

Klap op de gong
Twaalf vwo-6-leerlingen van het KWC werden woensdagmorgen samen met docent Rens van Stigt ontvangen in de bestuurskamer van de Aandelenbeurs. Er volgde een korte uitleg van de ceremonie en daarna stelde iedereen zich op rondom de gong. Vanaf 8.59 uur nam de spanning toe. De laatste 10 seconden telden de jongeren van de Culemborgse school luidkeels mee, en de laatste vijf seconden mocht er ook geklapt worden. RTL Z zond het live uit.

Om precies 9.00 uur was daar eindelijk de klap op de gong, waarmee de handelsdag werd geopend. “De eerste grafiek komt in beeld, en helaas, het lijntje daalt”, aldus een verslag van de bijzondere dag. “De gongceremonie is voorbij, evenals de paar ‘seconds of fame’ op landelijke TV. Er is opluchting en tijd voor selfies. Daarna gaan we terug naar de bestuurskamer om het gastenboek te tekenen en krijgen we een rondleiding met uitgebreide uitleg over de beurs, het ontstaan van de beurs en een aantal leuke anekdotes.”

Start-up ecosysteem
Na het beursbezoek en een rondje door de Amsterdamse binnenstad ging de groep leerlingen naar ‘B’, het grootste start-up ecosysteem van Europa, gevestigd in een voormalig kantoorpand van IT-reus IBM. Een groter contrast was nauwelijks voor te stellen. “We krijgen een rondleiding en lopen langs open werkplekken en ruimtes waar losse bureaus staan. Van een jasje-dasje cultuur naar vrijetijdskleding. En van klassiek naar retro. En van grote bedrijven met een lange geschiedenis naar beginnende ZZP’ers. De leerlingen ervaren een cultuurshock. Voor de één de ideale werkplek voor later, voor de ander een vrijblijvendheid waarin niet geaard zou kunnen worden.”

Met een rugzak vol ervaringen en indrukken keerden de leerlingen na een lange dag terug naar Culemborg.