Afbeelding
Foto: Martin Smaling

Gemeente aan de slag met ideeën van de Kinderraad

Algemeen

CULEMBORG • De gemeenteraad van Culemborg heeft het college van burgemeester en wethouders opgeroepen aan de slag te gaan met de ingebrachte ideeën door de Kinderraad een week eerder. Een door GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon ingebrachte motie werd donderdagavond unaniem gesteund. 

De ideeën gaan over hulp aan inwoners die lastig of niet kunnen rondkomen. En over het zorgen voor activiteiten waarmee vluchtelingen in onze stad zich welkom en gezien voelen en iets kunnen doen met hun talenten of interesses. Een idee is om extra Buurtkastjes te maken en hierin naast houdbare voeding andere spullen te leggen zoals speelgoed. Ook wordt gedacht aan het gratis beschikbaar stellen van maandverband of tampons in samenwerking met scholen omdat het voor sommige huishoudens helaas onbetaalbaar is.

Gevraagd wordt ook om onderwijs voor vluchtelingenkinderen van alle leeftijden te realiseren en ze de mogelijkheid te geven om te sporten en gebruik te maken van het culturele aanbod zoals muzieklessen of met inwoners die muziekinstrumenten hebben op de opvanglocatie muziek te maken.

Er is ook wat geld beschikbaar gesteld om deze ideeën uit te voeren. Het college gaat kijken wat er mogelijk is en informeert de gemeenteraad begin volgend jaar over de resultaten.

Over de Kinderraad
Alle kinderen in Culemborg kunnen meedoen aan het programma Kinderraad van de Brede School Culemborg. Dit programma bestaat uit zeven lessen over het besturen van de stad Culemborg. De kinderen die meedoen aan dit programma kunnen daarna lid worden van de Kinderraad Culemborg. Tijdens de lessen kiezen de kinderen een kinderburgemeester en drie kinderwethouders.

De kinderburgemeester en wethouders blijven een half jaar actief. De kinderburgemeester geeft het stokje dan door aan zijn of haar opvolger. De kinderwethouders worden opnieuw gekozen of herkozen. Kinderen in de Kinderraad zitten op een basisschool in Culemborg en mogen lid blijven tot ze groep 8 verlaten. “Een mooie manier om kennis te maken met de gemeente en voor de gemeente om in contact te staan met kinderen”, zegt Tim de Kroon.