• Wethouder Monica Wichgers: 'Kamerverhuur verandert de dna van je leefomgeving'
• Wethouder Monica Wichgers: 'Kamerverhuur verandert de dna van je leefomgeving' Foto: Arno voor de Poorte

Raadscommissie: ‘Geen commerciële kamerverhuur, maar inwonen bij hospita moet kunnen’

Algemeen

CULEMBORG • Het college in Culemborg wil woningsplitsing en kamerverhuur in bestaande buurten drastisch inperken. Vooral vanwege de overlast die het kan veroorzaken voor de buurt. 

Toch hebben de politieke fracties hun bedenkingen. Dat bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering. 

Volgens wethouder Monica Wichgers (Culemborg van Nu) is regulering hard nodig. “Je zult maar in een eengezinswoning wonen en de woning naast je wordt verkocht en er komen ineens 8 of 10 of misschien wel 15 mensen in. Mensen vinden dat vervelend. Het verandert de dna van je leefomgeving.” 

Woningen mogen volgens het voorstel alleen nog gesplist worden als de eenheden minimaal 50 vierkante meter groot zijn, en beschikken over een keuken, een badkamer en een plek waar je naar buiten kunt (balkon, tuintje, schuurtje). Bij nieuwbouw is de situatie anders. Daar wordt vooraf getoetst of kamerverhuur en woningsplitsing past in de omgeving en voldoet aan een goede ruimtelijke ordening. 

Aantrekkelijke optie
De commissieleden hadden nog tal van vragen. Tessa Boesschoten (GroenLinks) zei dat woningsplitsing voor arbeidsmigranten en studenten een aantrekkelijke optie is Ze vroeg zich af of er afstemming is (geweest) met omliggende gemeenten, omdat het volgens haar niet de bedoeling kan zijn dat er door de verschillende vormen van beleid nergens meer plek is voor deze groepen. Verder wil GroenLinks kleine sociale initiatieven niet ontmoedigen, bijvoorbeeld in het geval van bewoning door drie generaties of bij het verhuren van één kamer. In dat geval zou een melding moeten volstaan.

“Is het wel verstandig om in tijden van wooncrisis de teugels nog eens flink aan te halen?”, vroeg Myra van der Velde (Partij voor de Dieren) zich af. Er wordt volgens haar te star vastgehouden aan traditionele huishoudens. “Ik denk dat je met dit voorstel het kind met het badwater weggooit.”

Diverse fracties wezen op de zogenaamde hospitaregeling, waarbij senioren (of weduwen of weduwnaars) met een groot huis één of twee kamers verhuren. De huur is gemaximeerd tot 475 euro, waarbij kosten voor water, gas en licht zijn inbegrepen. “Dit is voor deze mensen een fijne aanvulling, zeker met de huidige energieprijzen”, betoogde Alwin Driessen (VVD). “Anderszijds zit je met studenten en starters op de arbeidsmarkt die graag voor die 457 euro ergens willen zitten. Die worden anders waarschijnlijk de illegaliteit in gedreven, zonder controle op de huisvesting.” 

“Het lijkt ouderwets, maar is superactueel”, volgens Marco van Zandwijk (CDA).