Oriënt is al vijftig jaar een hechte groep

CULEMBORG • Oriënt is altijd een hechte groep geweest. Leden blijven over het algemeen lang lid. En nieuwe leden zeggen vaak dat zij de ervaring hadden in een warm bad te zijn gestapt. 

"Er is altijd wel een reden voor een klein praatje", schrijft Jolanda de Reuver in het jubileumboek. "Dat de leden het naar hun zin hebben en lang lid blijven blijkt wel uit het aantal jubilarissen die ieder jaar in het zonnetje worden gezet. Al heel wat dames hebben een mooie logoketting ontvangen voor het 25-jarig lidmaatschap. De heren een horloge met het logo of een gegraveerde pen."

In 1980 toen er begonnen werd met de kindergroepen heeft Oriënt een explosieve groei doorgemaakt met op haar hoogtepunt een kleine 100 leden. "Maar de volwassenen of recreanten groep is eigenlijk door deze 40 jaar heen niet extreem gegroeid of geslonken. Deze heeft al die jaren zo rond de 30-40 leden."

Naast de wekelijke repetitie-avonden werden er door het jaar heen allerlei andere activiteiten georganiseerd. Zoals voorheen de doordansavonden op de laatste maandag, de stadswandeling onder begeleiding van een gids, klompengolf en vorig jaar ook weer Jeu de Boules bij Les Taxateurs. Kars Veling, ook dit jaar 40 jaar lid, heeft de leden meerdere keren meegenomen naar diversen natuurgebieden in en om Culemborg om te vertellen over de prachtige natuur.

Van 1993 -1998 hield Oriënt het Oliebollenbal. Zo werd het jaar feestelijk afgesloten. In 1999 werd dit verplaatst naar het nieuwe jaar en zo werd het Nieuwjaarsbal geboren. Tot aan 2020 is er geen jaar overgeslagen. "De zaal in het Praathuis werd omgetoverd tot een sfeervolle zaal met lichtjes en kaarsjes. Een gezellig samenzijn. Samen dansen, kletsen en er werd teruggekeken op het oude jaar en het nieuwe jaar luiden we samen in met Glühwein. In 2004 was er een speciaal nieuwjaarsbal. Er werd een hoedenpresentatie ter afsluiting van het jubileum jaar van Petra van Koelen als dansleidster gehouden."

In 2020 en 2021 gooide corona roet in het eten. "Een aantal bestuursleden bedacht dat we het toch niet zomaar voorbij konden laten gaan. Er werden tasjes gemaakt. Kleine kerstpakketjes voor alle leden. Deze werden thuis bezorgd."