• De leden van Oriënt toosten op het jubileum
• De leden van Oriënt toosten op het jubileum Foto: aangeleverd

Bij Oriënt komt de hele wereld voorbij

culemborg • Op zaterdag 15 oktober wordt het 50-jarig jubileum uitbundig gevierd met een middagprogramma in samenwerking met het Lekstad Orkest, gevolgd door een reünie en buffet voor leden en oud-leden. 's Avonds is er een feestelijk bal met het orkest Vranje. 

Er zal tijdens de reünie ongetwijfeld worden teruggeblikt op de vele hoogtepunten. Wat te denken van Koninginnedag 1991, toen de koninklijke familie op bezoek was in Culemborg. De kindergroep danste op het aloude liedje 'Twee emmertjes water halen'. 

Tijdens het optreden van de volwassengroep greep Yvonne Hoogland de toen 24-jarige Willem-Alexander bij de hand en trok hem de dansvloer op. Na enige aarzelende stappen deed de kroonprins vol overgave mee met de rest van de groep. Het feest was helemaal compleet toen Riekie Vos ook mr. Pieter van Vollenhoven bij het dansje betrok. Het spektakel werd live uitgezonden en het tafereel haalde de voorpagina van het AD. 

Vooral vrouwen

De volksdansgroep telt momenteel 35 leden. "Jammer genoeg vooral vrouwen, de mannen waren altijd al moeilijker tot dansen te verleiden", zegt voorzitter Lisette Couwenberg. Onder leiding van Petra van Koelen komen tijdens de repetitieavond op maandag elke keer weer dansen uit de hele wereld aan bod. Een presentatiegroep van ongeveer acht dames en twee heren bereidt zich vervolgens  voor op komende optredens. 

Oriënt oogst veel lof met de Oud-hollandse dansen, met kostuums uit de plaatsen Volendam en Marken. Deze serie wordt gedanst op  klompen en is een aaneenschakeling van dansen zoals 'Twee emmertjes water halen', Horlepiep, Jan Pierewiet en Driekusman. Ook bevat deze choreografie een Meiboomdans. 

Het Brabantse Leven, ook zo'n succesnummer, verbeeldt het leven uit de tijd van Breughel (16e eeuw). De serie begint met een 'tableau vivant' en laat vervolgens zien: een bezoek aan de markt, wassen, was ophangen, strijken, weven en het werk van de mannen.

Speciaal voor Open Monumentendag 2018 (in het kader van Culemborg 700) ging bij Volksdansgroep Oriënt een nieuwe dansserie 'De Blauwe Lappen' in première. "We zoeken wel steeds meer de dansen op die bij ons passen", zegt Riekie Vos. "Vroeger waagden we ons nog wel eens aan zigeunerdansen: een swingende dans waarbij het neerkomt op vlot ronddraaien. Prachtig voor jonge meiden, maar niet meer zo geschikt op onze leeftijd."

Lisette Couwenberg is al 42 jaar lid van Oriënt. "Ik had daarvoor aan stijldansen gedaan. Het grote voordeel van volksdansen is natuurlijk dat je geen vaste partner nodig hebt. Je kunt met iedereen dansen. Ik vind het na ruim veertig jaar nog steeds fantastisch om te bewegen op muziek. Bovendien: het is goed voor de conditie. Steeds meer medische onderzoeken tonen aan dat dansen heel goed is. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je brein."

Buitenlandse reizen

De presentatiegroep van Oriënt ondernam talrijke buitenlandse reizen. Reeds in het jaar van de oprichting gingen de vroegste leden naar 'dans-walhalla' Joegoslavië. In 1994 trad Oriënt op voor een enthousiast publiek tijdens het Folklore festival in het Poolse Zielona Gora. Het hoogtepunt was zonder twijfel de reis naar China, in 2001. "Onze vuurdoop", zegt Lisette. 

"Het heeft een gigantische indruk op ons gemaakt. Vooral de parade met 850.000 mensen langs de kant. En het festival waar we overdonderd werden door de massaliteit. We traden op tussen professionals van het staatsensemble van Moldavië en Georgië en de dansacademie van Egypte. Daar stonden wij dan als amateurgroep uit Culemborg." De media aandacht ter plekke was gigantisch van zowel krant als TV. "We voelden ons echt twee weken hele beroemde pop- of filmsterren."

Amfitheater

In 2004 volgde opnieuw een reis naar het verre oosten, dit keer was men te gast in Korea. In 2009 stond een bezoek aan Syrië op het programma. De Culemborgers waren daar op uitnodiging van de regering. Mirian Versloot: "Het allermooist was ons optreden in een oud amfitheater. Je weet echt niet wat je meemaakt."

Bestuurslid Anne Marie Eckhardt heeft die prachtige reizen niet meegemaakt. Ze is 'pas' zeven jaar lid. "Eerst dacht ik nog: zou volksdansen iets voor mij zijn? Maar ik werd gelijk gegrepen door de gezellige sfeer. Prachtig al die muziek en dansen van over de hele wereld, waarbij ik eerlijk gezegd net zo geniet van de muziek als van de dansen."

Dick Aanen