Meeste jongeren in Culemborg gelukkig

culemborg • Met het overgrote merendeel van alle jongeren in de gemeente Culemborg gaat het overigens goed. "Maar liefst 86% van de jongeren in Culemborg geeft aan zich vaak (zeer) gelukkig te voelen", concluderen de opstellers van de vorig jaar december gepubliceerde startnotitie 'Kansrijk opgroeien, 12 jaar en ouder'. 

"Zij doen mee in de samenleving, hebben vrienden, een gelukkig gezinsleven en ontwikkelen zich zoals dat hoort." 

Trendanalyses onderwijs, jeugdhulp en gezondheid beamen dat beeld: de meeste jongeren maken geen gebruik van jeugdhulp, er zijn weinig schoolverlaters, er wordt weinig verzuimd en de meeste jongeren zijn gezond en bewegen goed. "Wij moeten er dan ook voor waken om 'de jeugd' te problematiseren."

Preventief en positief beleid

Met het beleid Kansrijk Opgroeien richt de gemeente zich op preventief en positief beleid. "Ons doel is om door de ondersteuning van gezinnen te versterken en de hulp aan jeugdigen te verbeteren dat kinderen en jongeren niet onnodig doorgeschoven worden naar steeds zwaardere specialistische - zorg. Vanzelfsprekend zal dit voor jeugdigen met ernstige problematiek gewoon beschikbaar zijn en blijven."

Het begint bij de basis: het stimuleren van een gezonde, stimulerende opgroeiomgeving, een krachtig sociaal netwerk, een rijk verenigingsleven. Preventief beleid omvat onder andere het versterken van de weerbaarheid en het welbevinden van de jongeren, bestrijding van onderwijsachterstanden, voorlichting over middelengebruik, sociale media, financiën en door het leren omgaan met groepsdruk. 

Curatieve jeugdbeleid 

Het curatieve jeugdbeleid omvat hulp bij problemen en klinische en juridische interventies. De gemeente biedt hulp bij problemen door aandacht voor jongeren met psychische problematiek, voor jongeren die opgroeien in armoede, voor jongeren met ontwikkelingsstoornissen en voor jongeren die (stimulerende) middelen gebruiken. 

De gemeente grijpt daadwerkelijk in bij verslaving, criminaliteit en uithuisplaatsing.