Tessa Volkers (links), Philippe de Kok (achteraan), freelance communicatieadviseur Henriett Somlai van Hub Rivierenland (rechts) en stagiair Renzo Zijderveld (rechts vooraan)
Tessa Volkers (links), Philippe de Kok (achteraan), freelance communicatieadviseur Henriett Somlai van Hub Rivierenland (rechts) en stagiair Renzo Zijderveld (rechts vooraan) Foto: Fleur van Eeuwijk

Een sociale plek voor jongeren

Culemborg • Het is belangrijk om jongeren te stimuleren dat ze zichzelf blijven ontwikkelen in een sociale omgeving. Daarom besloot Tessa Volkers (51) vorig jaar haar horecazaak Lekkers aan de Lek anders in te richten. Een jaar geleden kwam zij in gesprek met Hub Rivierenland die haar activiteiten voor jongeren graag tijdens de coronaperiode bij Tessa wilde onderbrengen. Dit was het begin van een sociale ontmoetingsplek voor scholieren van Lek en Linge, het ROC en het KWC. “Vanaf 10 oktober wordt het Proeflokaal, HUB voor jongeren dagelijks geopend!”

Nieuwe invulling van Lekkers aan de Lek

Jarenlang werkte de vrolijke horecaondernemer in Lekkers aan de Lek. Toch was het na twaalf jaar tijd voor een nieuwe stap. “In de coronaperiode zocht ik naar een oplossing om mijn huur te kunnen blijven betalen. Dit moest iets zijn waarbij ik ook aan de maatschappij kon bijdragen.” Voor Tessa was dit een duidelijke stap richting de jeugd. “Ik vind het belangrijk dat er voor hen een plek is waar je je thuis voelt en geprikkeld kunt worden met nieuwe ervaringen. Door de coronaperiode is daar nu meer behoefte aan dan ooit.”

Dit beviel Tessa zo goed dat ze een vaste sociale ontmoetingsplaats voor jongeren werd. “Dit is een ruimte buiten de schoolmuren waar je na schooltijd nog even met vrienden een drankje kunt gaan drinken of waar je in een huiskamersfeer aan je project kunt werken.” Behalve de verschillende eet- en drinkgelegenheden staan er ook activiteiten op de menukaart. “Dit varieert van kleine tot grote activiteiten. Bij ons kun je bijvoorbeeld je eigen eitje komen bakken of een cappuccino leren zetten”, vertelt Philippe de Kok (25) die naast zijn rol als jongeren coach ook het weekendcafé van Lekkers aan de Lek van vrijdag tot en met zondag runt.

Proef de toekomst, het smaakt naar meer

Vorig jaar werden er verschillende activiteiten binnen Lekkers aan de Lek gehouden en werd de sociale ontmoetingsplaats vaak gebruikt. Tessa: “Van dit eerste jaar hebben we ook gelijk veel geleerd. Terwijl ik hiermee bezig was, was ik ook werkzaam als docent in het mbo. Daardoor bleef er te weinig tijd over om de open deur functie voor jongeren te volbrengen.” Om deze reden gaat Tessa nu iedere maandag tot en met donderdag van 13.00 tot 17.00 uur open.

Dat dit maar een fijne en warme plek mag worden voor de jeugd!

Warme plek voor jongeren

Henriett Somlai (49), freelance communicatieadviseur en projectontwikkelaar, is blij met het Proeflokaal, HUB voor jongeren. “Hier kan de jeugd met elkaar in gesprek en op elkaar reflecteren. Tijdens de openingstijden is er ook altijd iemand van het team aanwezig om te helpen bij vragen. Wil je hulp bij het vinden van een bijbaantje? Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief en hoe pleeg je een telefoontje naar een bedrijf? Dit willen wij ze graag leren en meegeven om zich verder te ontwikkelen.”

Om deze plek meer onder de aandacht te brengen, is Proeflokaal, HUB voor jongeren ook actief op social media. Stagiair Renzo Zijderveld (18) is blij met zo’n stageplek. “Dit is een plek waar ik me thuis voel en alles kan proberen voor mijn opleiding Marketing en Communicatie. Ik ben blij dat ik op deze sociale plek de kans krijg om mee te denken in een nieuw concept.” Tessa kan niet wachten om de deuren van het Proeflokaal, HUB voor jongeren te openen. “Als er straks dertig jongeren per week binnenlopen, vind ik het meer dan geslaagd. Dat dit maar een fijne en warme plek mag worden voor de jeugd!”

Benieuwd geworden naar het Proeflokaal?

Maandag 10 oktober is het dan zo ver. Dan wordt het Proeflokaal, HUB voor jongeren geopend in Lekkers aan de Lek op de Varkensmarkt 14 in Culemborg. Daarna is zij iedere week van maandag tot en met donderdag van 13.00 tot 17.00 geopend. Benieuwd naar deze warme, sociale en gezellige ontmoetingsplaats? Neem dan een kijkje op de site van Lekkers aan de Lek.