Afbeelding

Oppositie Culemborg wil collectief zonneproject voor eigenaren monumentale panden

Algemeen

CULEMBORG • Vijf oppositiepartijen in Culemborg verzoeken het college via een motie om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van een collectief zonneproject voor eigenaren van monumentale panden in de binnenstad. De motie is ingediend door ChristenUnie en wordt ondersteund door VVD, CDA, PvdA en Partij voor de Dieren. 

De binnenstad kent veel panden met beschermd stadsgezicht, waar beperkte mogelijkheden zijn om de panden te verduurzamen. Ook het deze maand ingediende raadsvoorstel van het college biedt vooralsnog weinig soelaas. Tijdens de behandeling kwam er vooral kritiek van coalitiepartij GroenLinks en oppositiepartijen Partij voor de Dieren en CDA op het behoudende karakter van het voorgestelde toetsingskader. 

Bewoners willen graag een stap zetten in het verduurzamen van hun panden, overwegen de vijf partijen. “Deze verduurzaming is een absolute noodzaak om het pand milieuvriendelijk en financieel gezond over te dragen aan de volgende generatie, zodat deze monumentale panden duurzaam behouden blijven voor de Culemborgse ‘canon’”. Daarom is het noodzakelijk om te zoeken naar een alternatieve oplossing van een collectieve zonneproject in de binnenstad. “Om daarmee invulling te geven aan het samen verduurzamen van de de binnenstad.”

De collectieve deelname aan het project moet volgens de indieners van de motie gebeuren op basis van eigen opwek en niet op basis van maatschappelijk rendement. 

Ook GroenLinks had richting de andere fracties een motie ‘stimuleren collectieve zonnedaken’ aangekondigd en was bereid om met iedereen samen te werken om tot een tekst te komen. “Maar kort daarop wilde de ChristenUnie ons graag voor zijn en kwam met een eigen initiatief en wilde niet samenwerken”, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon in een toelichting.  

Het raadsvoorstel van het college wordt donderdag tijdens de raadsvergadering waarschijnlijk teruggetrokken. De Kroon: “Vanwege het politieke gedoe en helaas weinig bereidheid op samenwerken, willen we het college nu de ruimte bieden om op korte termijn met een nieuw voorstel te komen.”