Culemborg aan de slag met omgevingsvisie

culemborg • De gemeente Culemborg formuleert de komende periode een omgevingsvisie. In het document wordt vrij exact bepaald hoe de gemeente er in de toekomst uitziet.

"Culemborg is een (in omvang) kleine gemeente met grote uitdagingen, zoals klimaatverandering en meer woningbouw. Ook willen we een stad zijn waar iedereen zich thuis voelt, mee kan doen en zijn talenten kan ontplooien. Daarnaast leven we in een grotendeels beschermde en waardevolle (cultuurhistorische) omgeving."

De stad krijgt de komende jaren te maken met een ‘strijd om ruimte'. "Er moeten keuzes gemaakt worden om de genoemde uitdagingen te realiseren. Slimme, creatieve oplossingen en combinaties kunnen ons hierbij helpen. De stadsvisie van Culemborg van 2021 geeft hier een kompas voor en in de omgevingsvisie bepalen we meer nauwkeurig de richting. Ook de inwoners van de stad mogen volop meepraten over de toekomst van de stad Culemborg. 

De omgevingsvisie is één van de verplichte elementen die voortvloeien uit de Omgevingswet, die volgens planning al op 1 januari 2023 ingaat. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. Dat klinkt allemaal heel logisch, maar toch blijkt het een razend ingewikkeld megaproject. 

Omgevingsplan

Vanaf 1 januari 2023 worden de bestemmingsplannen vervangen door 1 nieuw omgevingsplan van rechtswege dat bestaat uit alle bestemmingsplannen, verordeningen die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving en regels die van het Rijk overkomen naar de gemeente (de zogenaamde Bruidsschat). De bruidsschatregels gaan onder andere over milieuregels voor bijvoorbeeld horeca en supermarkten en regels met betrekking tot vergunningsvrij bouwen.