Petra te Boekhorst (links) en Leen Grizell (rechts) de schrijver en verteller van de Levende Verhalen.
Petra te Boekhorst (links) en Leen Grizell (rechts) de schrijver en verteller van de Levende Verhalen. Foto: Fleur van Eeuwijk.

'Ik beleefde alles opnieuw'

Culemborg • Voor veel ouderen is het waardevol en plezierig om herinneringen van vroeger op te halen. Om dit te stimuleren en te behouden is stichting Levende Verhalen opgericht. In november starten zij weer met de Levensverhalen waarin een verteller over zijn of haar jeugd vertelt. “Het was fantastisch om te doen dus ik zou het iedereen aanraden!”

In het Levensverhaal vertelt een oudere aan een schrijver over zijn of haar leven. Samen reizen ze terug in de tijd en na een aantal maanden wordt daar door de schrijver een boek van gemaakt. Naast deze activiteit organiseert de stichting ook nog ieder jaar de Verhalenboom. Hier kunnen ouderen praten met anderen om zo herinneringen te delen. Het zijn ontmoetingsplaatsen waar zelfs soms scholieren langskomen. De mooiste verhalen worden vastgelegd in een boek of op video.

Levensverhaal

De 78-jarige Leen Grizell uit Culemborg heeft het afgelopen half jaar enthousiast meegewerkt aan zijn levensverhaal. “Door de buurvrouw van mijn dochter heb ik stichting Levende Verhalen leren kennen. In eerste instantie wilde ik niet meewerken omdat mijn vrouw net was overleden. Tot het me later nog een keer werd gevraagd en ik de mooie kant ervan zag. Misschien zou ik dan over die vervelende fase heen raken en vrijer durven te praten. En dit is gelukt”, vertelt Leen trots.

Bij de Levende Verhalen werken allerlei vrijwilligers. Aan Leen werd vrijwilligster Petra te Boekhorst (79) gekoppeld. “Taal is mijn ding en daar houd ik echt van. De vertellers vertellen zijn of haar verhaal aan mij, ik schrijf vervolgens alles op en maak er uiteindelijk een boek van.” De klik tussen Petra en Leen was er meteen. “Vanaf de eerste minuut hadden we het gelijk gezellig. Dit is niet uit te leggen. Wel was het soms lastig omdat ik een stuk van mezelf aan een ander weggeef”, vertelt Leen. Voor Petra was het bijzonder om zo dichtbij te mogen komen. “Soms hadden we allebei tranen in onze ogen. En wat hij me heeft verteld, heeft veel indruk op me gemaakt. De gesprekken waren erg intiem en dat vond ik mooi om mee te maken.”

De levensloop

Soms hadden we allebei tranen in onze ogen

In het boek van Leen is zijn hele leven terug te lezen. “We hebben het gehad over mijn jeugd en het leven daarna. Ook komt het overlijden van mijn vrouw erin voor, daar had ik het erg moeilijk mee. Maar door erover te praten heb ik het wel een plek kunnen geven.” Het boek is daarom ook opgedragen aan zijn vrouw Lia. In het begin was het voor Petra lastig om alle informatie uit Leen te krijgen. “Ik merkte dat hij in het begin niet alles wilde vertellen. Door er langzaamaan toch naar te vragen, kwam het verhaal uiteindelijk helemaal boven water.” Dit zorgde soms voor moeilijke momenten bij Leen. “Je herbeleeft op dat moment alles. Ik ben bijvoorbeeld al mijn broers verloren. Om daar weer over te praten doet dan wel zeer.”

Opzoek naar nieuwe vertellers

Na een half jaar elkaar iedere week te hebben gezien, is het boek van Leen klaar. “Ik ben trots op het boek en ik ben blij hoe Petra alles heeft opgeschreven.” Toch gaan de twee elkaar wel missen. Petra: “Het is jammer dat we elkaar nu niet meer iedere week gaan zien. Maar ik ga gewoon nog steeds af en toe koffie bij hem drinken!”

In november starten de vrijwilligers weer met de Levensverhalen. Ook is de stichting altijd opzoek naar nieuwe vertellers. Leen: "Ik kan het echt iedereen aanraden. Je kunt alles wat je vroeger hebt meegemaakt van je afpraten en daardoor kun je veel dingen een plek geven. Maar het is natuurlijk ook gewoon heel gezellig.”

Wil je contact opnemen met de Levende Verhalen? Dat kan via Joyce van der Burgh. Je kunt haar bellen op 06 2363284, of stuur een mail naar joycevdburgh@gmail.com