• De Culemborgse opruimers tonen hun 50 lentegroene zakken vol met zwerfafval.
• De Culemborgse opruimers tonen hun 50 lentegroene zakken vol met zwerfafval. Foto: aangeleverd

Cleanup Day levert in Culemborg 50 zakken zwerfafval op

Algemeen

CULEMBORG • World Cleanup Day heeft in Culemborg 50 zakken zwerfafval opgeleverd. Scholen, supermarkten Jumbo en PLUS, de zwerfafvalbrigades én 15 bewoners van de noodopvang hielpen mee met het opruimen.

De gemeente en NME Culemborg bieden scholen elk jaar een educatief programma aan, dat bestaat uit gastlessen over zwerfafval en plasticsoep, afvalkunst en opruimacties rondom de school. In de Gelderlandfabriek werkten leerlingen van vijf basisscholen in toerbeurten aan een recyclekunstwerk van plastic doppen. Zo leren ze dat afval te gebruiken is als grondstof. Het resultaat zijn kleurrijke mozaïeken van dieren die voorkomen in onze omgeving. Dit circulaire kunstwerk staat vanaf oktober op de rotonde tussen de Weidsteeg en de Stationssingel.

Veel opruimers
Minimaal 40 opruimers trotseerden de hevige regenbuien om zaterdag 17 september mee te helpen met de opruimactie die begon voor het oude stadhuis. Onder hen waren leden van de zwerfafvalbrigades, die regelmatig samen afspreken om afval te prikken in Culemborg en de uiterwaarden. Ook hielpen 15 bewoners van de noodopvang aan de Bellweg mee. Zij gaven aan dat ze het fijn vinden om op deze manier iets terug te kunnen doen voor Culemborg. Na afloop waren ze zo enthousiast dat ze van plan zijn om elke maand zwerfafval te gaan opruimen.

Ook personeel van supermarkten Plus en Jumbo droegen een steentje bij. Zij maakten de omgeving van hun winkel schoon.