• Jozien ten Hoeve (l.) en Martine Gomez voor de wand van de locatie aan het Watermolenpad.
• Jozien ten Hoeve (l.) en Martine Gomez voor de wand van de locatie aan het Watermolenpad. Foto: Dick Aanen

Oranje Nassauschool is springlevend

culemborg • Er is alle reden om deze maand een feestje te vieren. Bij het begin van het schooljaar telt de school op de beide locaties in totaal 522 kinderen: 328 op de Brede Schoollocatie aan de Zijderupslaan in de wijk Parijsch en 194 kinderen op de locatie aan het Watermolenpad in Molenzicht. 

"Zo groot zijn we nog nooit geweest", zegt Jozien ten Hoeve, die samen met Martine Gomez de directie vormt van de christelijke basisschool. "We groeien nog steeds en het eind is nog niet in zicht." 

Noodgebouw

De school startte in 1992, in de wijk Molenzicht. "Het was een wijk die toen heel erg in ontwikkeling was", zegt Martine. "De locatie aan het Watermolenpad was eigenlijk bedoeld als semi-permanent gebouw. Maar dertig jaar later staat het er nog steeds. Door de groei van de school moest de weg omgelegd worden." 

In augustus 1999 werd aan de Rosa Manusstraat een nieuw schoolgebouw in gebruik genomen dat ruimte bood aan 8 groepen. In augustus 2001 werd deze locatie ook te klein en kwam er een derde locatie in de wijk Parijsch. Sinds 2008 zijn de kinderen gehuisvest in een vaste stek in de Brede School aan de Zijderupsvlinderlaan. Ook de Distelvlinder, de kinderopvang en de KEC (muziekschool) maken er gebruik van. Toch is er nu alweer behoefte aan uitbreiding. De Oranje Nassauschool maakt tijdelijk gebruik van één van de lokalen van de naschoolse opvang. 

Credo

Bij de ingang van de locatie Watermolenpad kun je er niet omheen. Op de kleurrijke versierde wand met vrolijke dieren staat in enkele korte zinnetjes uitgedrukt waar de school voor staat: 'Wij helpen elkaar', 'Wij vertrouwen elkaar', 'We werken samen', 'Wij hebben plezier'. Plus het credo van de school: 'jij+ik=ONS'. 

Het zijn niet zomaar loze kreten, benadrukken Jozien en Martine. Martine: "Op onze school werken we vanuit SAMEN: samen met de kinderen, samen met leerkrachten en samen met de ouders. We zoeken elkaar op. We vinden het belangrijk om laagdrempelig te zijn. Ouders kunnen hier zo binnenstappen om met ons in gesprek te gaan."

De kinderen op de Oranje Nassauschool moeten het gevoel hebben dat ze gezien worden. Jozien: "Wij vinden het belangrijk om alle kinderen bij naam te kennen. We zijn ook altijd benieuwd waar de kinderen buiten schooltijd mee bezig zijn."
Eamenwerken en elkaar helpen krijgt veel aandacht. Niet alleen de leerlingen helpen elkaar, ook de leerkrachten.

De Oranje Nassauschool is een Taal Satellietschool, met speciale aandacht voor kinderen met taalspraak-problematiek en slechthorendheid. Jozien: "We werken samen met Kentalis. We hebben onze krachten gebundeld en kunnen deze leerlingen hierdoor optimaal begeleiden."

Christelijk onderwijs 

Parijsch en Molenzicht zijn wijken met veel jonge gezinnen die uit de Randstad komen.

Jozien: "Ouders die voor onze school kiezen geven aan warmte en sfeer te proeven. Daarnaast zijn we ook een school in ontwikkeling. Digitale geletterdheid, spelend leren bij de kleuters en onderzoekend leren zijn een aantal van onze speerpunten."

De Oranje Nassauschool is een christelijke basisschool. Jozien: "We vertellen de kinderen uit de Bijbel, zingen liedjes en starten en eindigen de dag met gebed. Daarnaast vieren we met elkaar Pasen en Kerst. Ook is er ruimte voor andere godsdienstige stromingen. Daar hebben we met de kinderen soms ook gesprekken over."

Jozien: "We zijn trots op onze school en dankbaar dat we ons 30-jarig jubileum mogen vieren. Op naar de volgende 30 jaar."

Het 30-jarig jubileum wordt gevierd op 16 en 30 september.

Dick Aanen