• Ton Lijten (links) en Jeroen Collignon met de poster voor de Culemborgse UITmarkt 2022.
• Ton Lijten (links) en Jeroen Collignon met de poster voor de Culemborgse UITmarkt 2022. Foto: William Hoogteyling

Concert Culemborg Mondiaal 2022 hoogtepunt UITmarkt

Algemeen

CULEMBORG • Wie wil weten wat er komend seizoen in Culemborg op cultureel gebied is te doen, kan niet om de UITmarkt heen. Op 17 en 18 september presenteren talloze clubs en organisaties zich in de binnenstad. Naast een informatiemarkt zijn er presentaties en optredens, met als hoogtepunt het concert Culemborg Mondiaal 2022.

Of je nu graag een voorstelling bezoekt, een cursus volgt of een instrument leert bespelen, alle informatie hierover is straks onder één dak in de Grote of Barbarakerk. Ook de oudkatholieke Barbarakerk, het Elisabeth Weeshuis en, op zondag, de muziektent in park De Plantage zijn plekken die een bezoekje waard zijn.

Cultuurfonds
Voorzitter Ton Lijten van Cultuurfonds Culemborg, dat een brugfunctie vervult tussen de gemeente en de culturele sector en jaarlijks de subsidies verdeelt, kijkt reikhalzend uit naar het evenement. “Vorig jaar had Rieks Hoogenkamp van de Roos van Culemborg alles voorbereid, maar moest de UITmarkt wegens de coronamaatregelen op het laatste worden geannuleerd. Als Cultuurfonds Culemborg waren we ook al betrokken, want in gezamenlijkheid bereik je meer mensen. We keken uit naar dit jaar. En toen we afgelopen zomer hoorden dat Rieks Hoogenkamp om gezondheidsredenen moest afhaken, heb ik Mark van Dooren van de Gelderlandfabriek benaderd om met de organisatie te helpen. Want dit moet gewoon doorgaan.”

Uitverkochte zalen
Lijten rekent op ‘twee spetterende dagen’. “Veel culturele organisaties kunnen met optredens laten zien wat ze te bieden hebben. Daarnaast is er een uitgebreide informatiemarkt, waar ook wij een stand hebben. Zo kunnen we vertellen wat we doen en bereiken we hopelijk mensen die ook iets willen organiseren maar het Cultuurfonds nog niet weten te vinden. Ik hoop dat het veel uitverkochte zalen oplevert en een stroom aanmeldingen voor cursussen of lessen.”

Elk jaar
Ook voorzitter Jeroen Collignon van Kunst Educatie Culemborg (KEC) is erop gebrand dat de UITmarkt een succes wordt. ,,Het is een van de weinige mogelijkheden voor de culturele sector zich op een laagdrempelige manier in alle breedte te presenteren. Want het is veel beter om gezamenlijk als alle cultuuraanbieders naar buiten te treden dan dat iedereen zijn eigen feestje heeft. Van mij mag dit elk jaar plaatsvinden.’’

Culemborg Mondiaal
Wat Collignon betreft verdient het concert Culemborg Mondiaal op zaterdagvond in de Grote of Barbarakerk speciale aandacht. “Pieter Aafjes en KEC hebben al samengewerkt in schoolconcerten en dat beviel zo goed dat we meer wilden. Ook was er de wens om het breder te trekken. Daarom zijn we blij dat we nu een programma hebben waarin we samen optreden met de Molukse band Laepose en de Marokkaanse groep Oase. Wat ik van de repetities heb gehoord, wordt dit heel bijzonder. Komen dus!”

Meer info over de UITmarkt Culemborg en last minute programmawijzigingen zijn te vinden
op www.cultuurculemborg.nl