• Zonnepark en drie windmolens bij AVRI-terrein in Geldermalsen.
• Zonnepark en drie windmolens bij AVRI-terrein in Geldermalsen. Foto: aangeleverd

Profiteren van lokale duurzame energie

Algemeen

Geldermalsen • Zaterdag 17 september is de Open Energiedag. In heel Nederland openen duurzame energieprojecten de deuren om bezoekers kennis te laten maken met de mensen en de technieken achter de energietransitie. 

Betuwewind en de Avri zijn die dag geopend van 11 – 15 uur. Bovenop de voormalige stortplaats op het Avri terrein is een zonnepark en windpark gerealiseerd. Avri Solar B.V. heeft hier in 2018 een van de grootste zonnepark van Gelderland aangelegd. In totaal 12 hectare die 3.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien. Windpark Avri is gebouwd door Betuwewind en bestaat uit 3 windmolens. Voor de bouw van de molen op de afvalberg is techniek uit de offshore-industrie gebruikt, wat niet eerder in Nederland is vertoond. Het windpark is sinds begin 2020 operationeel en wekt genoeg groene stroom op voor circa 10.000 huishoudens.

Zonneveld en windmolens
Bezoekers kunnen zowel het zonneveld als de windmolens bezoeken en kennis maken met nieuwe projecten. Bestuursleden zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en inwoners te informeren over hoe zij zelf kunnen profiteren van lokale energie. Een nieuw project waarmee kennis kan worden gemaakt is het laadpleinconcept voor elektrisch oplaadbare graafmachines. Deze worden ingezet voor de dijkverzwaring die hierdoor stikstofvrij wordt uitgevoerd. De 40 accu’s voor deze machines worden opgeladen met stroom van de windmolens. Bewoners langs de Waaldijk hoeven zich dus geen zorgen te maken over stank en motorlawaai.

Voor liefhebbers van voedselbossen is het mogelijk om hun bezoek aan het Avri terrein te combineren met een bezoek aan het eerste oogstfeest van Voedselbos Lingehout aan de Tielerweg 54c in Geldermalsen. Tussen 10.00 en 16.00 uur kan dit smakelijke feest meegevierd worden. Het belooft een gezellige dag te worden met oogst uit eigen moestuin en boomgaard, veel informatie over het voedselbos, workshops en rondleidingen en lekkere producten van verschillende partners.

Meer informatie op www.betuwewind.nl