Rosita Setz in de droge rivier voor het thema River Deep van LekArt.
Rosita Setz in de droge rivier voor het thema River Deep van LekArt. Foto: Fleur van Eeuwijk

LekArt Festival gaat niet door

Algemeen

Culemborg • Het geplande LekArt Festival gaat niet door. 

De organisatoren zijn lang en intensief bezig geweest  met de voorbereiding. Het festival zou van aanstaande 23 tot en met 25 september plaatsvinden en de pracht en kracht van de Lek centraal zetten. 

“Hoewel het festivalthema River Deep actueler is dan ooit en curator, projectteam en kunstenaars een kwalitatief hoogwaardig plan hadden uitgewerkt, bleek het uiteindelijk niet mogelijk om tijdig voldoende financiële basis hiervoor te creëren. Dit doet pijn.” Het LekArt bestuur heeft een aantal activiteiten in een ander jasje gestoken.

River Deep
Twee jaar geleden kon het LekArt festival niet doorgaan wegens de coronacrisis. Daarom besloten de organisatoren voor dit jaar weer een LekArt Festival als vanouds te organiseren. Al snel kwamen ze met het idee om aandacht te geven aan de rivier en het prachtige landschap van Culemborg. Zo ontstond het thema River Deep. “Dit thema nodigt je uit om je te verdiepen in de natuurlijke kracht van de rivier. De Lek kenmerkt het landschap rond Culemborg en staat daarom centraal”, vertelt Rosita Setz als voorzitter van LekArt.

Het plan voor het festival werd gemaakt. Op Werk aan het Spoel en op de Uiterwaarde zouden er in dat weekend ruim twintig kunstwerken te zien zijn. “Dit zou dan variëren van beeldende kunst, performancekunst, installatiekunst, fotografie tot film.” In het thema hadden ze vier subthema’s die centraal zouden komen staan bij River Deep. “Dit waren dijk, wachters, jaagpad en stroom. In die thema’s hebben we vervolgens verschillende kunstenaars kunnen regelen.”

Geen festival
Vorige week werd bekend dat enkele fondsen definitief niet zouden bijdragen aan het festival. Daarmee werd de financiele onzekerheid voor het LekArt Festival te groot. Uiteindelijk werd de knoop doorgehakt om het festival niet door te laten gaan.

“Dit was slikken! Voor kunstenaars is het cruciaal dat ze hun werk aan publiek kunnen tonen op zo’n podium als LekArt. Juist nu de aandacht voor kunst zo belangrijk is. Wij vervullen een rol in het mooier maken van de wereld. Dat hadden we graag aan iedereen laten zien.”

Verandering van het festival
Toch geven de organisatoren niet zomaar op en hebben ze het plan aangepast. “We hebben het een en ander omgegooid zodat we tóch nog wat kunnen laten zien.”

Op vrijdag 23 september is er van 9.00 uur tot 12.00 uur een symposium in de Gelderlandfabriek. “Hier komen internationale kunstenaars fysiek of online langs om te spreken over het thema River Deep in relatie tot landmarks, kunst in het landschap.” Deze hybride bijeenkomst is bedoeld voor kunstenaars om elkaar te leren en een netwerk te creëren en te versterken. “In de Gelderlandfabriek zullen twee kunstenaars hun werk voor River Deep laten zien.

Vanaf vrijdag 23 september kun je bij Werk aan het Spoel terecht voor een Struinroute. “We hebben deze route nu herschreven zodat de route de komende jaren ook buiten het LekArt Festival gebruikt kan worden. In de Struinroute zijn drie (semi)permanente LekArt kunstwerken verwerkt.”

Bijzonder kunstwerk
Tot slot kunnen belangstellenden op zondag 25 september om 14.00 uur de opening bijwonen van een bijzonder kunstwerk van Edwin Zwakman bij Werk aan het Spoel. “Het is een virtueel beeld waarin je kunt dwalen door een drijvende stad. Je ervaart namelijk hoe het eruit zou kunnen zien als het water in de toekomst misschien wel vijf meter hoger staat dan nu.” Ook zijn twee fotowerken te bewonderen die zijn gebaseerd op zeventiende-eeuwse schilderijen over de rivier de Lek. De soundscape van kunstenaar Peter Veen kun je ook daar beluisteren. “En laten we niet vergeten dat de Culemborgers blijvend kunnen genieten van de mooie muurschildering van RoosArt op de hoek van Het Jach en Burgemeester Keestrasingel.”

Fotowedstrijd
Ten slotte wordt de winnaar van de fotowedstrijd ook op die zondag bekend gemaakt. “Deze wedstrijd liep de hele zomer en afgelopen weekend zijn de tien beste fotografen op de hoogte gebracht. Deze foto’s zijn te zien in de Kapel van het Elisabeth Weeshuis.”

Positiviteit
Rosita ziet het aankomende weekend, samen met alle organisatoren en kunstenaars, alsnog positief tegemoet. “Ik ben ervan overtuigd dat we er met z’n allen, ondanks de teleurstelling, het beste van hebben gemaakt. We gaan er alsnog wat moois van maken!”

Fleur van Eewijk