'Gering aanbod voor kinderen crisisopvang'

CULEMBORG • Kinderen zijn de dupe van het geringe aanbod van welzijnsactiviteiten bij de crisisnoodopvang voor vluchtelingen aan de Bellweg in Culemborg. 

D66 heeft dinsdag over dit onderwerp schriftelijke vragen gesteld aan het college. 

“Omdat de Bellweg een Bed-Bad-Brood voorziening is wordt er weinig tot niets aangeboden voor het welzijn van bewoners”, schrijft D66-raadslid Josefien Rooks in een toelichting op de vragen. 

Sport en spel
“Een zeer sobere dag-invulling is het gevolg waarbij het winkeltje lijkt te zorgen voor enige afleiding.” Volgens Rooks doen vrijwilligers erg hun best om een praatje te maken of een spelletje te doen. “Momenteel worden lokale initiatieven gezocht om ook een uurtje sport en spel aan te bieden. Het aanbod is minimaal en met name de kinderen zijn hiervan de dupe. Ze vervelen zich, zijn erg druk en ongericht in de weer met van alles.”

Afsluitbare ruimte
Een vrijwilliger probeert volgens Rooks voor de afleiding soms nog sport, zang en wat Nederlandse taal aan te bieden. Maar er is een probleem: “De afsluitbare ruimte die beschikbaar was voor zang en taal met kleine groepjes is om onduidelijke reden gesloten, waardoor het extra moeilijk is. Denk onder andere aan de taalbarrière en een drukke leefomgeving, om als vrijwilliger behapbaar en zinvol een aanbod te doen.”

Getraumatiseerde kinderen
Volgens Rooks zijn er flink wat getraumatiseerde kinderen onder deze tijdelijke bewoners. “Met name bij de kinderen zie je ongemak van ongewisheid van duur en doel van deze (opvang)plek. Sommigen verblijven hier al vanaf het begin.”

Het D66-raadslid vraagt aan het college of de speciale ruimte weer open kan en of er aan een vraag naar onderwijs voorkinderen voldaan gaat worden. “Hoe kan voorkomen worden dat er een soort georganiseerde permanente tijdelijkheid ontstaat waarin de kinderen recht op scholing onthouden wordt?”