Klimaatburgemeester gezocht voor Culemborg

culemborg • In Culemborg wordt gezocht naar een Klimaatburgemeester. Kandidaten hebben al stappen gezet om klimaatbewuster te leven, te wonen, te eten, te consumeren of te reizen en dragen dat ook uit. “Door jouw verhaal te delen, inspireer jij andere Nederlanders om ook duurzamer te leven.”

Op 31 oktober start de tweede Nationale Klimaatweek, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In die week (die loopt t/m 6 november) vraagt het ministerie, net als tijdens de eerste editie in 2021, op allerlei manieren aandacht voor alles wat er in het land gebeurt aan klimaatverbeteringen in de samenleving. Vorig jaar tijdens de NKW zetten maar liefst 142 Klimaatburgemeesters zich op hun eigen manier in om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat en inspireerden zij Nederland om bewuster om te gaan met het klimaat. Klimaatburgemeesters zetten stappen om hun CO2-uitstoot te verminderen. Dat kan door middel van een grote maatregel zijn of juist iets kleins. Bijvoorbeeld door minder energie te gebruiken, je huis goed te isoleren, het eten van minder vlees en zuivel, korter of koud te douchen of vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Een Klimaatburgemeester deelt zijn of haar verhaal in het eigen netwerk en organiseert een activiteit op 31 oktober (of andere dag tijdens de NKW) in de eigen gemeente, wijk of buurt om bewoners en omgeving in beweging te krijgen.
Wie denkt Klimaatburgemeester te kunnen worden kan zich opgeven via www.nkw2022.nl. Na de aanmelding wordt gezocht naar mogelijkheden om het klimaatverhaal via de (lokale) media te delen. Ook kan de Klimaatburgemeester in gesprek met de echte burgemeester over wat er nog moet gebeuren om in Culemborg de klimaatdoelen te halen.